Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Júl 2024 |
meniny má Božena

Tipy, ako vybrať elektrickú zubnú kefku

Datum: 03.06.2024

Ako dlho si čistíte zuby? Podľa stomatológov by ste mali zuby umývať minimálne po dobu 3 minút. Väčšina ľudí si však zuby čistí príliš krátko, čo znamená, že ich zubná hygiena nie je dostačujúca. Merať čas počas každého čistenia nie je reálne.

Tipy, ako vybrať elektrickú zubnú kefku

Iste si teraz kladiete otázku, ako sa chybám pri ústnej hygiene vyhnúť. Riešením sú elektrické zubné kefky, ktorých výber vám uľahčíme vďaka našim tipom pre kúpu zubnej kefky.

Rozdiely medzi sonickými a rotačnými kefkami

Elektrické zubné kefky sa používajú už neuveriteľných 74 rokov. Za toto obdobie prešli veľkým vývojom. Prvými priekopníkmi v oblasti ústnej hygieny boli rotačné zubné kefky s káblom. Prvé bezdrôtové kefky sa na trhu objavili v roku 1961. V súčasnosti si môžete vybrať medzi dvomi typmi elektrických kefiek – rotačnými a sonickými.

Rotačné zubné kefky majú okrúhlu hlavičku, ktorá sa otáča tam a späť, prípadne pulzuje. Tento mechanický pohyb je efektívny pri odstraňovaní plaku a iných nečistôt. Výhodou je, že menšia hlava umožňuje dostať sa kefke aj do menej prístupných miest v ústach. Nevýhodou je hlučnosť a bolesť u ľudí, ktorí majú citlivejšie zuby.

Sonické zubné kefky majú podlhovastý tvar, ktorý sa podobá klasickej kefke. Dynamický účinok čistenie zubov je zabezpečený pomocou vysokofrekvenčných vibrácií (30 000 až 40 000 pohybov za minútu). Efektivita vibračného čistenia i komfort používania sonickej kefky sú veľmi vysoké. Cena sonických zubných kefiek je o niečo vyššia ako u rotačných. Medzi kvalitné značky patria elektrické kefky FairyWill alebo Philips sonicare.

Ako si vybrať vhodnú elektrickú zubnú kefku

Okrem rozhodnutia, či kúpiť rotačnú, alebo sonickú zubnú kefku, by ste mali brať pri výbere ohľad aj na iné faktory.

  • Tlakové senzory: Ak máte príliš citlivé ďasná, zamerajte sa na elektrické zubné kefky s tlakovým senzorom. Napríklad Sonické kefky Curaprox ponúkajú režimy detegovania tlaku na zuby. Tlakový senzor bráni prílišnému tlačeniu a šetrí zubnú sklovinu.
  • Režimy čistenia: Kvalitné zubné kefky disponujú rôznymi režimami čistenia. Vybrať si môžete z režimov ako je masáž, bielenie, klasické čistenie alebo režim pre citlivé zuby.
  • Časovač: Dostávame sa k odpovedi na otázku, ktorú sme vám položili v úvode. Elektrické zubné kefky majú systémy časovania, čo zaručí, že si zuby budete čistiť dostatočne dlhý čas.
  • Batéria: Pre ľudí, ktorí často cestujú, je smerodajným údajom aj výdrž batérie. Overte si, koľko umytí vydrží kefka bez nabíjania.

Okrem týchto faktorov si pred kúpou elektrickej zubnej kefky stanovte rozpočet. Koľko ste ochotní za zubnú kefku minúť? Veľmi dôležitá je citlivosť zubov. Sonické zubné kefky sú zárukou, že vaše ďasná a zuby budú v perfektnom stave. Ak trpíte ochorením ďasien, spýtajte sa vášho stomatológa, aká zubný kefka je pre vás najvhodnejšia. Pred finálnym výberom si nezabudnite prečítať recenzie rôznych elektrických zubných kefiek. Väčšiu istotu kvality máte u overených značiek.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

 

Čítané: 677 x