Rozšírené hľadanie
Štvrtok 18. Apríl 2024 |
meniny má Valér

Čo by ste mali vedieť o vlasoch a vlasovej kozmetike

Datum: 13.12.2020

Vedia nás potrápiť a zároveň zmeniť celý výzor k horšiemu i oveľa lepšiemu. Môžu byť krátke, dlhé, rovné, vlnité, farebné. Reč bude o vlasoch, o ktoré by sme sa mali starať tak svedomito ako o zvyšok nášho tela.

Čo by ste mali vedieť o vlasoch a vlasovej kozmetike

Prípravky vhodné pre konkrétny typ vlasov, občasná návšteva kaderníčky a zdravá strava sa odzrkadlia na každej korune krásy.

Vlasová kozmetika na každý typ vlasov

O vlasy by ste sa mali starať podľa vášho typu. Ak si nie ste istí aké vlasy máte, nechajte si ich diagnostikovať v kaderníckom salóne. Pre ľudí, ktorí majú jemné a lámavé vlasy sú určené šampóny podporujúce ich objem so zložkami celulózy, polymérov či proteínov. Nepoužívajte balzamy na vlasy, ktoré by ich rýchlo mastili a ešte viac umocnili povädnutý vzhľad. Na zvýšenie objemu vyskúšajte do končekov vlasov votrieť penové tužidlo alebo púder. Mastné vlasy je potrebné umývať častejšie, minimálne štyri razy do týždňa. Príčinou mastných vlasov býva mastná pokožka hlavy. Nedráždite ju prílišným česaním a kupujte si len kozmetiku určenú na mastné vlasy. Vyhýbať by ste sa mali kondicionérom s hydratačnými zložkami. Príliš suché vlasy pôsobia ako slama, sú matné a ťažko sa rozčesávajú. Pre ľudí trpiacich suchou pokožkou hlavy platí opačné pravidlo ako v predchádzajúcom prípade. Vlasy by ste si mali umývať čo najmenej a používať hydratačné šampóny či masky na suché vlasy. Pred fénovaním si do vlasov votrite špeciálne prípravky, ktoré zabránia ešte silnejšiemu vysušeniu.

Strihanie vlasov

Mnohí ľudia sa dávajú strihať príliš často, pretože si myslia, že tým podporia rast vlasov. Nie je tomu tak. Strihať by ste sa mali vtedy, keď vidíte suchšie končeky vlasov. Vhodný strih vám však môže pomôcť opticky zväčšiť objem. Podobnému mýtu veria aj rodiča malých detí, ktoré im nechcú nechať dlhé vlasy z obavy, že by im nenarástli dostatočne husté. Čo opäť nie je pravda. Zastrihávať vlasy by si mali nechávať častejšie hlavne ľudia so suchými vlasmi, ktorí majú sklon k štiepeniu koncov. Ak by túto starostlivosť zanedbali, hrozilo by im postupné lámanie vlasov smerom ku korienkom.

Farbenie a umývanie vlasov

Farbenie vlasov by ste mali nechať na kaderníčky, ktoré používajú profesionálne farby s ohľadom na váš typ vlasov. V prípade, že sa predsa len farbíte svojpomocne, vždy začínajte farbenie pri koncoch a pokračujte ku korienkom. Opačné pravidlo platí pri odfarbovaní. Farbenia vlasov sa nemusia obávať ani tehotné ženy. Jediné na čo by si mali dávať pozor je prípadné vdýchnutie chemikálií. Frekvencia umývania vlasov závisí od vášho typu vlasov. Šampónom si umývajte pokožku hlavy a kondicionér použite presne opačne t.j. ho vtierajte do končekov vlasov. Pozor by ste si mali dávať na to, aby ste z vlasov poriadne vymyli šampón i kondicionér. Veľká časť ľudí si na vlasoch prípravky necháva v očakávaní, že sa im budú lepšie rozčesávať. A to je chyba, ktorá vedie k zaťaženiu vlasov a pokožke hlavy. Na záverečné zmývanie môžete použiť chladnejšiu vodu, ktorá povrch vlasu uzatvorí a vlasy sa vďaka studenej vode viacej lesknú. Nikdy by ste nemali ísť spať s mokrou hlavou. Koledujte si o prechladnutie a mokré vlasy sa počas spánku môžu poškodiť.

 

Čítané: 2176 x