Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Zmena spoločenskej zmluvy

Datum: 04.12.2011

Určite ste sa pri správe svojej spoločnosti stretli s potrebou zmeny spoločenskej zmluvy. Spoločenská zmluva ako nosný dokument obsahuje všetky dôležité údaje a práva a povinnosti spoločníkov a štatutárnych orgánov spoločnosti. Lenže čo spravíme, ak potrebujeme tieto údaje zmeniť?

Odpoveď nájdeme v zákone 513/1991 Z.z. Obchodnom zákonníku, kde sú v § 141 uvedené spôsoby novácie (zmeny) spoločenskej zmluvy. Na zmenu je potrebný súhlas všetkých spoločníkov spoločnosti. Takýto súhlas nie je potrebný iba v prípade, ak by samotná spoločenská zmluva obsahovala vo svojich ustanoveniach právo rozhodovať o zmene pripadajúce valnému zhromaždeniu.

Ak dochádza ku zmene spoločenskej zmluvy súhlasom všetkých spoločníkov, táto zmena sa bude realizovať písomným dodatkom ku spoločenskej zmluve, ktorý musia podpísať všetci spoločníci.

Ak sa zmeny v spoločenskej zmluve týkajú rozšírenia alebo zúženia práv spoločníkov, je potrebný súhlas všetkých dotknutých spoločníkov. Po prijatí zmeny spoločenskej zmluvy vo forme dodatku sú konatelia povinní vyhotoviť úplné znenie spoločenskej zmluvy, za ktorého správnosť zodpovedajú.

Tieto dokumenty je potrebné založiť do 30 dní od ich vyhotovenia do zbierky listín príslušného obchodného registra, inak hrozia sankcie až do výška 3310 eur. Preto je vhodné obrátiť s týmto na odborníkov, ktorý Vám s tým pomôžu.

Čítané: 581 x