Rozšírené hľadanie
Sobota 4. Máj 2024 |
meniny má Florián

Krása dreva, pevnosť ocele a spoľahlivosť švajčiarskych hodiniek

Datum: 20.12.2011

Asi najdôležitejšou súčasťou garáže je jej brána - výrazne ovplyvní nielen vonkajší vzhľad garáže alebo celého domu, ale aj to, ako ľahko alebo neľahko sa do garáže dostanete. 

Asi najdôležitejšou súčasťou garáže je jej brána - výrazne ovplyvní nielen vonkajší vzhľad garáže alebo celého domu, ale aj to, ako ľahko alebo neľahko sa do garáže dostanete. Práve garážová brána môže, ale nemusí byť najslabším miestom ochrany vášho štvorkolesového miláčika, preto by sme mali venovať jej výberu náležitú pozornosť. Najpoužívanejšie a najžiadanejšie sú sekciové garážové brány. Ich krídlo je delené na horizontálne panely vysoké 495 alebo 610 mm, ktoré sa pri otváraní postupne presunú zo zvislej do vodorovnej alebo šikmej polohy pod strop garáže. Medzi výhody kvalitných sekciových brán patria bezpečnosť, spoľahlivosť, dobrá tepelná izolácia, ako aj šírka vhodná aj na dvojgaráž.

Čo vidíte aj čo nevidíte

V ponuke slovenskej firmy Jolly Joker nájdete sekciové brány so zateplenými oceľovými sekciami, so zateplenými hliníkovými sekciami s rámovou konštrukciou a polykarbonátovou výplňou (podobné zasklenej stene) a drevené sekciové brány z masívneho afrického dreva okoumé s hrúbkou 44 mm. Najžiadanejšie sú 42 mm hrubé oceľové sekcie s pevnou dvojplášťovou konštrukciou, ktorej vonkajší vzhľad upravuje farba alebo fólia a vnútro je vyplnené tepelnoizolačnou polyuretánovou penou. Okrem toho tesnenie na ráme zabráni úniku tepla po obvode sekciových brán, ktorý je typickým nedostatkom napríklad navíjacích brán. Dostatočnú tepelnú izoláciu brány oceníte najmä vtedy, ak je garáž súčasťou rodinného domu. Nedostatočne izolovaný priestor garáže totiž ovplyvní aj všetky okolité konštrukcie a miestnosti v dome. Sekciové brány môžu mať povrch hladký, s plastickým zdôraznením vodorovných pruhov alebo s profilovanými kazetami. V spoločnosti Jolly Joker nájdete aj najširší sortiment povrchov - od farbených hladkých cez povrch fólie s plastickou štruktúrou omietky alebo dreva až po fólie dokonale imitujúce drevo. Z farbených brán ponúkame v základnej cene tri farby - bielu, tmavozelenú a tmavohnedú, okrem toho si môžete vybrať zo škály takmer sto farieb za príplatok.

Výhoda malých rozmerov

Všetky sekciové brány potrebujú istý manipulačný priestor vnútri garáže. Ak na to nebudete pamätať už v projekte, dôsledkom môžu byť dodatočné stavebné úpravy, a teda aj neplánované náklady. Aj tu však môžu byť bezbolestným riešením brány Jolly Joker - všetky sa robia na mieru, rozmer otvoru teda nie je podstatný. Výhodou je aj to, že pre brány do šírky 6 m a výšky 2,5 m stačí hĺbka ostenia 10 cm (na vodiace dráhy) a výška prekladu len 15 cm (na zalomenie sekcií do vodorovnej polohy). Pri takých malých rozmeroch je veľmi pravdepodobné, že nič nebude treba prispôsobovať a aj pri novostavbe môžu byť veľkou výhodou.

Čo sa hýbe, to sa môže pokaziť

Z istej vzdialenosti môžu rôzne brány síce vyzerať podobne, ale podstatné je, čo sa skrýva za nimi. Všetky nekvalitné pohyblivé časti môžu byť totiž zdrojom problémov. Pri výbere si treba všímať jednak vyhotovenie a materiál pántov, ktorými sú navzájom spojené jednotlivé sekcie, a jednak kolieska, ktoré zabezpečujú pohyb vo vodiacich dráhach po bokoch otvoru. Jolly Joker ponúka brány s každým krajným pántom vybaveným dvoma vodiacimi kolieskami, všetky pánty sú z farbeného hliníka, čo zabezpečuje veľmi tichý chod brán. Pri manipulácii (či už manuálnej, alebo elektrickej) bránu dvíhajú spoľahlivé torzné pružiny. Sekciové brány sa dajú bez problémov ovládať manuálne, no oveľa pohodlnejšie je otváranie pomocou elektrického pohonu s diaľkovým ovládaním. Mimoriadne kvalitný a tichý motor môžete v spoločnosti Jolly Joker dostať za prístupnú cenu a ľahká obsluha bez toho, aby ste museli vystúpiť z auta, určite stojí za zváženie.

Bezpečnosť a servis zavážia

Pri výbere garážovej brány je dôležité vziať do úvahy aj jej bezpečnosť. Bránu od Jolly Joker zastavia pri nežiaducom pohybe takzvané pádové brzdy, pri dotyku s prekážkou sa chod motora automaticky zmení na spätný, čím sa zabráni úrazu detí a domácich zvierat či poškodeniu auta. Bezpečnosť detských aj vašich prstov zaisťuje zakrytie vedení a pohyblivých častí. Okrem spoľahlivej montáže iste oceníte aj nepretržitý servis - napríklad keď vypnú prúd a vy si neviete spomenúť, ako sa brána ovláda ručne, stačí zavolať. Pre náročných zákazníkov je k dispozícii náhradný zdroj elektrickej energie. Slová o kvalite, životnosti, zárukách a službách nie sú v prípade slovenskej spoločnosti Jolly Joker slovami do vetra. Spoľahlivo to dokazuje už pätnásť rokov úspešného pôsobenia na trhu a certifikát ISO. Málokto myslí na garážové brány dostatočne dopredu. Dôsledkom zanedbaného plánovania môžu byť aj v tomto prípade problémy, ktorých riešenie nie je ani jednoduchou, ani lacnou, ani krátkodobou záležitosťou. Neurobte aj vy takú chybu a včas sa o garážových bránach informujte.

Čítané: 488 x