Rozšírené hľadanie
Streda 8. Máj 2024 |
meniny má Ingrida

Malokarpatská vínna cesta

Datum: 06.05.2013

Malokarpatská vínna cesta, je cesta, ktorá sa tiahne kráľovskými vinárskymi oblasťami. Trasa sa začína v Bratislave, pokračuje Račou, Sv. Jurom, Pezinkom, Modrou a končí až v Trnave. Každé mesto je výnimočné niečím iným. Svojou kvalitou vína, kultúrou, ľudovými krojmi, pamiatkami.

Každoročne v septembri sa v Rači, Pezinku a Modre koná „Malokarpatské vinobranie“. Oslavujú sa práce vinárov, ich odroda a produkty. Na hlavnej ceste alebo námestí sú porozkladané stánky s občerstvením, domácimi pochúťkami.

V novembri sa v týchto vinárskych oblastiach koná „Deň otvorených pivníc“, kde vinári z týchto oblastí otvoria svoje vínne pivnice a usporadúvajú ochutnávky svojich produktov. Každý vinár ponúka na ochutnávku svoje najlepšie vína z najlepších vypestovaných odrôd. Väčšina domácich ponúka aj niečo malé pod zub na privítanie. Tradičné pagáče, oškvarky alebo domáca oškvarková nátierka, rôzne druhy syra.

Malokarpatská oblasť je známa aj svojimi historickými pamiatkami nachádzajúce sa v okolí.  V Rači sa nachádza „Račianska izba“, v ktorej sa poukazuje na život akým žili starí Račania. Neďaleko vo Sv. Jure je prírodná oblasť Šúr s jazierkami s bohatou faunou a flórou. Súčasťou Pezinka je mestský park so zámkom, ktorý je postavený v barokovom štýle. Často sa tu organizujú degustácie vín od najznámejších pezinských vinárov. Modra patrí medzi mestečká s bohatou kultúrou. Keď sa spomenie Modra, každého napadne víno, ale na druhej strane aj uzákoniteľ spisovnej slovenčiny Ľudovít Štúr. Na cintoríne sa nachádza jeho pomník a v centre je izba a múzeum Ľudovíta Štúra.

Čítané: 668 x