Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Dovolenka Chorvátsko

Datum: 01.08.2013

Ostrov Hvar sa nachádza v strednej časti Jadranského mora, je Chorvátskym ostrovom, je štvrtým najväčším a rovnako aj štvrtým najľudnatejším Chorvátskym ostrovom. Východný koniec ostrova sa nachádza len 5km od pevniny. Jeho najvyšší vrch je Svieti Nikola, ktorý meria 628m.

Hlavným mestom je luxusná destinácia mesto Hvar s počtom obyvateľov 3 700.

Mesto leží na juhozápade ostrova s výhľadom na reťazec paklenských ostrovov. Mesto je vyhľadávané turistami z celého sveta, taktiež jachtármi, ktorí majú výborné podmienky v miestnom prístave. Dominantou mesta bol hrad s pevnými hradbami. Neskôr bol hrad prestavaný na pevnosť nazývanú Španjol, alebo Fortica. Dnes je využívané ako múzeum s antickými zbierkami. Dnešné námestie sv. Štefana sa rozvíjalo na prelomoch 16. a 17. storočia v renesančnom štýle s barokovými prvkami. Zbierka liturgických predmetov je vystavaná v budove Biskupského paláca. Veľkou zaujímavosťou je tiež budova Arsenalu, pôvodne v nej boli lodenice, dnes je budovou zbraní. Za návštevu tohto luxusného mesta stojí aj množstvo ďalších pamiatok.

Pamiatky sa nenachádzajú len v hlavnom meste, ale aj v okolí. Pôvodnou dedinskou architektúrou sú kamenné domčeky, najzachovalejšou dedinkou je Humac. Historicky najvýznamnejším je druhé letovisko Stari Grad. Nachádzajú sa tu pamiatky zo starého obdobia Rimanov. Z obdobia raného kresťanstva sa tu nachádza pôvodne dvojitý chrámový komplex Sv. Jána z prelomu 5-6. storočia.

Na Hvare je množstvo skalných pláži ale aj pláží s jemným štrkom a nádherným čistím morom. Pred hvarskou zátokou sa rozprestiera súostrovie „Pakleni otoci“ s najkrajšími hvarskými plážami.

Dovolenka Chorvátsko patrí medzi obľúbené zájazdy.

Čítané: 755 x