Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Pozor na alergiu zo slnka

Datum: 15.07.2014

Alergia na slnko sa môže dotknúť každého z nás. Leto už prišlo a s ním horúce dní plné intenzívnych slnečných lúčov. Ideálne obdobie na jej vznik.

Určite to postihlo aj Vás: začervenená koža, svrbiace vyrážky a iné neduhy, ktoré spôsobila reakcia na slnko. Na rozdiel od iných alergií táto nevzniká imunitnou reakciou na špecifický antigén, ale uvoľnením histamínu v pokožke, ktorý vzniká vplyvom UVA žiarenia.

Príznaky sa pritom môžu objaviť už pri krátkom pobyte na slnku. Zhoršujú sa pri užívaní antibiotík, antidepresív či hormonálnej antikoncepcie

Ohrozené bývajú miesta, ktoré boli vystavené priamemu slnečnému žiareniu. Alergia sa nikdy neobjavuje na miestach, kde bolo oblečenie. Už po niekoľkých hodinách začne koža svrbieť a objaví sa žihľavka. Niekedy sa prejaví aj tzv. Mallorca akné, a teda pupienky pripomínajúce akné.

Telo takto reaguje na oxidačný stres, ku ktorému dôjde, keď UV žiarenie vyvolá tvorbu voľných radikálov v kožných bunkách.

Prevencia ako najlepší liek

Ak sa chystáte na dovolenku k moru, pripravte sa na to, že sa nepríjemnej reakcii pravdepodobne nevyhnete. Je dobré si pokožku na slnečné žiarenie už vopred pripraviť. A to niekoľko týždňov pred odjazdom. Ideálne je každý deň sa vystavovať slnku a dobu slnenia postupne predlžovať. Niekomu pomáha, keď užíva betakarotén alebo selén.

V prevencii je taktiež dôležité používanie vhodných opaľovacích prostriedkov. Dôležitý je i výber vhodného faktoru, najlepšie 30 a viac.

Čo ak ste prevenciu podcenili, alebo nepomohla a reakcia sa Vám aj tak objavila? Skôr než začnete prehľadávať zoznam webov, fóra a návody, čo s tým máte robiť, použite na postihnuté miesto antihistaminiká. Tie väčšinou svrbenie aj začervenanie eliminujú.

Skutočne dobré prípravky proti alergií spropaguje aj kvalitný copywriting, ktorý nájdete aj na Blueinfo.sk.

Zdroj: novinky.cz

Foto: healthyliving.msn.com

Čítané: 3361 x