Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Dávate si pozor na batožinu vo vašom aute?

Datum: 26.05.2015

Zlodeji nemusia práve ukradnúť vaše auto nato, aby vám mohli spôsobiť škodu a smútok na tvári. Batožina v aute je čoraz častejšie cieľom týchto škodcov a ak sa jedná o notebook, aktovku či nebodaj peňaženku, škoda môže byť skutočne vysoká.

Aj keď polícia v posledných rokoch hlási, že počet krádeží automobilov na Slovensku postupne klesá, na druhej strane stúpa počet prípadov, kedy zlodeji auto vykradli a majiteľom odcudzili batožinu, ktorá sa v aute nachádzala. Pre zlodejov už nie sú zaujímavé autorádiá, ktorých cena sa znížila natoľko, že z nich nie sú schopní získať pri predaji dostatočný profit ako v minulosti.  V mnohých prípadoch je to aj tovar alebo náradie, ktoré je dočasne v aute uložené.

Aj preto polícia varuje motoristov, aby si nenechávali vo svojich vozidlách cenné veci, ktoré je na prvý pohľad vidno a môžu ľahko prilákať potenciálnych zlodejov. Ako sa hovorí, príležitosť robí zlodeja a notebook, kabelka, telefón, doklady, pracovná taška alebo aj neodložený panel autorádia predstavujú lákadlo, ktorému mnohí z nich nedokážu odolať.

Predchádzajte možnosti krádeže

Ak už musíte nechať v aute cennú batožinu, uložte ju tak, aby bola skrytá pri pohľade z vonku do vnútra vozidla. V ideálnom prípade ju odložte do uzavretých odkladacích priestorov vo vnútri auta alebo ideálne do kufra. Okrem toho, že ju takto ochránite pred prípadnými zlodejmi, bude zároveň jazda autom bezpečnejšia. Voľne položená batožina môže totiž v kritických situáciách ako je nečakané prudké brzdenie, odbočovanie alebo nebodaj dopravná nehoda spôsobiť škodu na vozidle alebo aj na vašom zdraví.

Poistite si batožinu vo vozidle

Ak by ste sa vykradnutiu vášho auta predsa len nevyhli, je možné minimalizovať škody, ktoré vám zlodeji spôsobia. Viaceré poisťovne poskytujú tzv. poistenie batožiny v aute, a to buď ako samostatné poistenie, ako súčasť iného poistenia (napr. havarijného alebo cestovného) alebo ako možnosť pripoistenia k iným typom poistiek.

V tomto prípade treba však pamätať na to, že pri väčšine týchto poistení majú poisťovne v podmienkach zahrnuté viaceré výluky, ktoré vám preplatenie škody môžu zťažiť alebo aj celkom znemožniť. Ak ste napríklad nechali navigáciu alebo drahé okuliare na palubnej doske, môže byť problém získať preplatenie ich krádeže. Tiež uplatňujú obmedzenia na výšku poistného krytia, takže ak boli ukradnuté veci príliš drahé, ani z poistky nemusíte dostať adekvátnu náhradu voči nadobúdajcej hodnote konkrétnej veci.

Často sa berie ohľad na to, či boli veci súčasťou auta, t.j. či boli pevne zabudované alebo boli v aute len položené. Tiež záleží na tom, či ste veci odložili do uzavretých odkladacích priestorov alebo boli len tak pohodené na sedadle auta.

Rovnako treba pamätať na to, že ak chcete dostať čo možno najviac peňazí za ukradnuté veci, mali by ste byť schopní zdokladovať ich nadobúdaciu cenu. Ak ste tak doteraz nerobili, začnite si odkladať bloky a faktúry od vecí, ktoré nakupujete. Tak budete môcť doložiť výšku škody, ktorú vám zlodeji krádežou batožiny spôsobili.

Čo robiť v prípade krádeže

V prípade, že sa vám takáto udalosť stane, ideálne postupujte nasledovne:

  • čo najskôr ohláste krádež batožiny na polícii;

  • z polície si zoberte potvrdenie o tom, že ste krádež nahlásili;

  • ak máte poruke fotoaparát alebo smartfón, všetko si čo najlepšie odfotografujte;

  • zaznamenajte si čo najviac podrobností o krádeži (miesto a čas krádeže, kde bola batožina uložená, či ste mali auto uzamknuté alebo nie atď.)

  • nahláste čo najskôr poistnú udalosť vašej poisťovni.

Čím skôr a podrobnejšie všetko zdokumentujete a nahlásite polícii a poisťovni, tým skôr dosiahnete to, že vaša škoda bude čo možno najnižšia.

Foto: Janaina C. Falkiewicz, Flickr


Čítané: 3716 x