Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Aby vám vianočný darček vydržal čo najdlhšie. Ako sa starať o elektro kolobežku

Datum: 27.12.2021

Medzi najviac obľúbené darčeky pod stromček patria posledné roky elektrické kolobežky. Tento praktický dopravný prostriedok je darčekom vhodným pre každého bez rozdielu veku.

Aby vám vianočný darček vydržal čo najdlhšie. Ako sa starať o elektro kolobežku

Vymeniť občas auto za kolobežku prospeje nielen vášmu zdraviu, peňaženke, ale tiež ekológii. Aby vám elektrická kolobežka vydržala naozaj dlho, musíte sa o ňu starať a udržovať v dobrom stave hlavne jej batériu.

Základná údržba elektro kolobežky

Po každej jazde je potrebné kolobežku očistiť. Nemali by ste ju nechať v pivnici mokrú alebo pod nánosom bahna. Na čistenie však nikdy nepoužívajte prúd vody. Stačiť vám bude vlhká handra. Nezabudnite na to, že vyčistiť treba všetky malé časti a skrutky. Občas overte pevnosť skrutiek a v prípade potreby ich dotiahnite. Kvôli bezpečnosti pravidelne kontrolujte brzdy. Ak sú lanká bŕzd uvoľnené, je nutné ich natiahnuť. Kolobežka vám bude dobre slúžiť, ak sa postaráte aj o jej kolesá. Pevné kolieska očistite a gumové dofúkajte. Udržovať správny tlak v kolesách je pre ich životnosť nesmierne dôležité. V prípade, že budete často jazdiť na mäkkých gumách, veľmi rýchlo dôjde k ich ojazdeniu. Kolobežku nikdy nepreťažujte. Je nutné vždy dodržiavať jej maximálnu nosnosť. Elektro kolobežku by ste mali skladovať na suchom mieste bez priameho slnečného žiarenia. Kolobežku nevystavujte dlhým mrazom. Pri kúpe elektro kolobežky dajte prednosť overeným predajcom, ktorí vám dokážu zabezpečiť servis a poskytujú záruku. Takýmto predajcom je e-shop inSPORTline.

Ako sa starať o batériu kolobežky

Úplne najdôležitejšou časťou elektrickej kolobežky je jej batéria. Batéria zabezpečuje chod kolobežky, a ak prestane fungovať, máte dojazdené. Je ťažké odhadnúť, ako dlho vydrží batéria na jedno nabitie. Výrobcovia síce uvádzajú priemernú výdrž, ale kapacita závisí od viacerých faktorov. Elektro kolobežky sú citlivé napríklad na jazdu v stúpajúcom teréne. Rýchlejšie ich vybije tiež preťaženie a jazda proti silnému vetru. Väčšina novších typov kolobežiek má zabudovanú kontrolku, ktorá vás o stave batérie informuje. Zelená farba symbolizuje dostatočnú kapacitu a červená jej vybitie. Okrem toho sa dá stav batérie sledovať pomocou aplikácií v mobilnom telefóne. Samozrejme, že za predpokladu vlastnenia kolobežky, ktorú je možné pripojiť cez bluetooth. V závislosti od modelu elektro kolobežky môže nabíjanie batérie trvať aj 12 hodín. Kolobežku by ste nikdy nemali prebíjať. Sledujte stav nabitia a odpojte ju od zdroja po dosiahnutí 100 %. Najlepšie spravíte, keď kolobežku napojíte na zdroj napätia vždy po jazde. Postarajte sa o to, aby sa batéria nevybila až do minima. Pre kondíciu batérie elektro kolobežky je časté nabíjanie alfou a omegou starostlivosti. V prípade, že na kolobežke nejazdíte, dobite ju každé dva mesiace.

 

Čítané: 3908 x