Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Gastrospomienka na Nežnú revolúciu? Áno!

Datum: 15.03.2011

11. novembra 2009 si celé Slovensko zaspomínalo na Nežnú revolúciu.

Na Bratislavskom hrade sa koná veľká sláva a my tam predsa nemôžeme chýbať! Dnes sa spomína na obdobie spred  20. rokov, kedy svetu vládlo tiché rebelstvo skrývajúce sa vo zvuku štrngajúcich kľúčov. Vyštrngali sme si naozaj veľa – a zmeny nastali aj v gastronómií.

 

Namiesto cenovo prístupných reštaurácií začali vznikať luxusné a chladom zahalené podniky. Párok v rožku a mastné cesnakové langoše sa už nenosia, namiesto nich jeme hamburgery a hranolky. Veľké porcie nahradili francúzske miniatúry. Je čas zaspomínať si na staré časy!

 

Stoly sme potiahli bielymi plachtami, zapli sme samovar a na seba sme navliekli biele plášte z bývalého štátneho podniku Zdroj Jednota. Dievčatá si na hlavy pripevnili šmrncovné čipkové čelenky, ktoré im dodali ľahký komunistický styling. Páni zas nasadili biele lodičky – ach, chytá nás nostalgia!


Dnešné menu? Vyberal sám súdruh predseda!

Vyberaná spoločnosť sa dnešný večer zahreje pri čiernom čaji s rumom. Ich mlsné jazýčky zaiste poteší mastný chlieb s cibuľou, alebo varené párky. Samozrejme horčica a chlieb na papierovom tanieri k tomu nesmú chýbať! Och, to sú vône, to je chuť, tohto sme sa vzdali?!

 

 Nad nami povievajú zástavy a vlajky so symbolom VPN. Niečo sa končí a niečo sa začína. Aj keď dnes nastala doba delikátneho sushi a vkusnej francúzskej kuchyne, je dobré oslavovať výročia. Myslíme si, že po tomto cateringu si mnoho z prítomných zaobstaralo poriadny zemiakový chlieb a kvalitnú masť.

 

Veď prečo sa aspoň raz za čas nevrátiť do doby, kedy chlieb s cibuľou bol tou pravou delikatesou.

Čítané: 424 x