Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

Žabky – Obuv ideálna na leto

Datum: 01.07.2016

O žabkách ste už asi počuli, s veľkou pravdepodobnosťou ich aj nosíte, ale čo vlastne o tomto druhu obuvi viete (okrem toho, že je doslova stvorená na leto)?

Áno, žaby sú bez pochýb, podobne ako trendy balerínky, kúskom, ktorý zrejme tak skoro z našich nôh nevyzujeme, ale tušíte, ako, kedy a prečo vznikli?

 

Z histórie žabiek

 
Žabky sú vôbec najstaršou obuvou, keďže jej dejiny siahajú až do prehistorických čias. Už na maľbách, ktoré sa z tej doby zachovali, vidieť mužov, ktorí mali obuté niečo veľmi podobné dnešným žabkám.

Neskôr si ich obľúbili starovekí Gréci, ktorí ich nosili ako my dnes, uchytené za prvým prstom nohy, Rimania to obmenili (nech sa „neopičia“) a ich „pražabky“ boli uchytené druhým prstom, no a klinec tomu zasadili Mezopotámci, ktorí si šľapky prichytávali až za tretí prst na nohe.

Skutočný boom v nosení žabiek v novodobej histórii nastal až po 2. svetovej vojne v Spojených štátoch (kam ale doplával z Japonska). Vtedajšie žabky však neboli gumené, ale menej odolné – zhotovené z látky. Žabky, ako ich poznáme dnes, prvýkrát vyrobili v 50. rokoch v Kórei. Boli z lacnej gumy, takže boli prístupné všetkým. Nečudo, že onedlho ich nosil doslova každý.

V žabkách na pláž i do mesta

Dámska móda aj obuv sa neustále vyvíjajú, a tak aj žabky prešli za dobu, odkedy sa masovo rozšírili, dlhú cestu. Presne od kalifornskej plážovej obuvi k univerzálnemu kúsku, v ktorom sa dnes vyberieme pokojne aj do mesta.  Predsa len sa však najlepšie hodia k vode a na pláž. A v prípade, že sa večer vyberiete niekam von, žabky si pokojne schováte do plážovej kabelky a vymeníte ich za niečo elegantnejšie, trebárs balerínky či topánky na platforme.

Zopár faktov o žabkách
- Vedeli ste, že ročne sa predajom žabiek zarobí asi 20 biliónov dolárov? Hovoríme o zisku z predaja vrámci celého sveta, ale aj tak je to neuveriteľné číslo, čo poviete?

- Žabky milujeme, lebo sú praktické, môžete si k nim dať šaty aj sukne od výmyslu sveta, a najmä preto, že sú synonymom voľnosti a leta. Avšak, nemali by sme ich nosiť dennodenne. Neposkytujú totiž nohe primeranú oporu, čím ju zbytočne zaťažujú. Prirátajme si nežiadúce, no pomerne časté pľuzgiere a otlaky a logicky prídeme na to, že žabky by mali slúžiť skôr ako obuv príležitostná.

Nech nám nezovšednú!

Čítané: 4647 x