Rozšírené hľadanie
Utorok 16. Apríl 2024 |
meniny má Dana, Danica

Trápia Vás žmolky? Ako im predísť?

Datum: 22.09.2016

Žmolkovanie oblečenia, kto by to nepoznal. Neraz sa stane, že už po niekoľkých vypraniach sa naše obľúbené dámske šaty stanú práve kvôli nepekným žmolkom nenositeľnými a nám ostanú len oči pre plač. Skrátka, žmolky na oblečení sú nočnou morou väčšiny z nás.
Prečo sa však niečo žmolkuje a iný odev nie? V čom to je a ako tomu predísť?

Ako vznikajú žmolky na šatách?

Celkom jednoducho. Žmolky vznikajú vplyvom trenia. A tak, čím častejšie danú vec nosíme, tým väčšia je pravdepodobnosť, že sa na tomto odeve žmolky vytvoria. Ide o uvoľňovanie niektorých vlákien, ktorých končeky sa navzájom zauzlia, vďaka čomu sa na povrchu látky vytvoria klbká, t.j. dobre známe a nechcené žmolky.
Dá sa im vôbec vyhnúť alebo im padnú za obeť všetky dámske svetre z Vašej skrine?

Kvalita odevu rozhoduje

Áno, žmolkov sa dá vyvarovať. To je rozhodne potešiteľná správa, avšak dôležitá informácia znie: Iba na tom oblečení, ktoré je zhotovené z kvalitných materiálov. Zárukou „nežmolkovania“ je teda kúpa odevov od overených predajcov, ktorí ručia za ponúkané oblečenie. Ak siahnete po odevoch, či už pôjde o dámske mikiny s kapucňou alebo bez, prípadne o iné trendy kúsky, vyvarujte sa nízkeho obsahu bavlny a nekvalitných umelých vlákien.
Naopak, prírodné materiály Vám zaručia, že Vaše nové oblečenie si svoj pôvodný vzhľad bez žmolkov zaručí veľmi dlho.

Tepláky sa budú žmolkovať vždy

Je nutné povedať, že aj tie najkvalitnejšie tepláky z bio bavlny sa skôr či neskôr “zožmolkujú”. Je to kvôli povahe látky aj kvôli častému noseniu. Ale našťastie, existujú účinné spôsoby, ako žmolky aspoň zmierniť. Najlepšie je prať oblečenie náchylné na žmolkovanie samostatne, obrátenou stranou a nanajvýš na 30 °C. Taktiež pomáhajú špeciálne aviváže proti žmolkom a šetrné žehlenie.
Spôsoby, ako predísť žmolkom sú, tak buďte bez obáv a noste svoje obľúbené kúsky naďalej.

Čítané: 6399 x