Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Tričko – športové alebo elegantné – ako vybrať správny strih?

Datum: 21.03.2018

Tričko – samozrejmosť, ktorá nechýba v žiadnom šatníku – v dámskom ani v pánskom. Čo nové sa už o ňom môžete dozvedieť? V tomto článku sa pozrieme na to, aký je rozdiel medzi tričkami s rovným voľným strihom a obtiahnutým, na niekoľko ich plusov a mínusov.

VOĽNÝ VS. OBTIAHNUTÝ STRIH

Voľný strih je typický skôr pre pánske tričko alebo unisex tričko, dámske tričko má väčšinou obtiahnutý strih. Avšak takéto striktné rozdelenia podľa pohlavia by znamenalo, že ženy preferujú jeden typ a muži druhý. Ani pojem unisex nie je výstižný, pretože rovno strihané tričká sa hodia skôr mužom ako ženám.

Voľný rovný strih má rovnakú šírku na ramenách a trupe, bočné švy začínajú v podpazuší a končia na spodnom leme, sú úplne rovné a kolmé na spodný okraj trička. Rukávy sú zvyčajne voľnejšie a dlhšie. Obtiahnuté tričko má bočné švy tvarované, v úrovni pása sa zužujú, aby sa tričko prispôsobilo širším oblastiam hrudníka a bokov. Aj ramená sú rozšírené, rukávy sú kratšie a obtiahnutejšie, výstrih vpredu je o niečo hlbší ako v prípade voľného strihu. 

NA ČO SI PRI VÝBERE STRIHU TRIČKA DAŤ POZOR

  • Ak si žena oblečie tričko s voľným strihom, zvyčajne si vyberie takú veľkosť, ktorá bude správne sedieť na najširšom mieste jej tela (čiže cez prsia). Keďže tričko má rovný strih, v oblasti pása jej bude príliš voľné a bude pôsobiť vrecovito. Nežiaduci optický objem v úrovni pása pridáva kilogramy a to žiadna žena nechce. Preto je väčšina dámskych tričiek práve v oblasti pása zúžená.
  • Tričko s rovným strihom má ramená šité tak, aby sadlo na postavu s plochým hrudníkom. Ak si ho oblečie žena, ktorá má prsia alebo veľmi objemný muž, ramenné švy budú „klesnuté“, čiže budú na ramenách akoby ovísať. Rukávy tak budú siahať takmer po lakte, takže budú vyzerať neforemne a vrecovito aj tie.
  • Keďže žena má širšie nielen prsia, ale aj boky, rovné tričko bude mať v oblasti bedier tesné, môže sa jej vyhŕňať a riasiť. Ak by si vybrala väčšiu veľkosť trička s cieľom ulahodiť bokom, pridala by ešte viac objemu okolo pása, zhoršila by klesnutosť ramien ako aj neforemnosť rukávov. Ak by si naopak vybrala tričko menšie, s úmyslom zmierniť tieto nežiaduce efekty, bolo by tesné na prsiach a nepohodlné v podpazuší alebo by dokonca mohlo škrtiť okolo krku.
  • U obtiahnutých tričiek si dajte pozor na správnu dĺžku. Väčšina výrobcov predpokladá rovnakú výšku zákazníkov. Ak ste vyšší ako štandard, tričko vám môže byť krátke, najmä ak nosíte nohavice so zníženým pásom.

Z toho je zrejmé, že ženy a muži s oblejšími krivkami by mali uprednostňovať skôr tričká obtiahnutého strihu, pretože sú pohodlnejšie. Vyrábajú sa z tenších, priehľadnejších, priedušnejších, menej pevných a pružnejších materiálov.

Čítané: 4161 x