Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Poznáte zásady pre pranie detského oblečenia?

Datum: 02.08.2020

S príchodom dieťaťa na svet sa zásadne zvýši frekvencia nášho prania. Musíme sa taktiež naučiť prať šetrnejšie a zdravšie. Detská citlivá pokožka sa inak ihneď „ozve“. Ako na pranie pre najmenších?

Naši rodičia, u niektorých to boli už prarodičia, mali starostlivosť o deti spojenú s neustálym praním. Prali sa totiž látkové plienky. Cez deň sa ich nazbieralo aj 50. Často sa pralo ešte v tzv. vírivkách, automatické práčky sa do domácnosti dostávali až o niečo neskôr. Nevyhnutnosťou bola samostatná žmýkačka.

Sušilo sa na šnúre na dvore a plienky sa potom mangľovali v spoločných mangľovniach (bývali súčasťou domov), alebo žehlili.

Práca na plný úväzok! Aj dnes máme pri dieťati prania až až, ale doba nám ho zjednodušila – papierovými plienkami, ale hlavne je dnes súčasťou každej domácnosti moderná práčka, často tiež so sušičkou, alebo samostatná sušička.

Zjednodušte si pranie detského oblečenia

V dnešnej dobe si mnoho ľudí sťažuje na príliš úsporné práčky. Kedysi potrebovala práčka na pranie 70 litrov vody. Dnes je to len zlomok tohoto objemu. Lenže pre detskú citlivú pokožku to môže byť pohroma. Preto je dobré hľadať technológie, ktoré úbytok vody nahradia. Takou je napríklad sprchovanie bielizne pri praní.

Veľmi užitočné sú špeciálne pracie funkcie, ktoré sú rýchle, okolo jednej hodiny, a intenzívne. Detské oblečenie perieme často, po malom množstve. Jednak sa lepšie vyperie, naviac obvykle máme obrovské množstvo farieb a tie je treba prať oddelene. Aj keď sa už mnohé pracie prostriedky chvália tým, že zabraňujú zafarbeniu bielizne, oddelené pranie farieb je istejšie.

Hodí sa aj sušička. Pre pranie detského oblečenia je ideálna integrovaná sušička. Vyperiete a hneď sušíte. Detské oblečenie potom už len rýchlo zložíte, najlepšie ešte teplé, čím sa dorovná bez žehlenia, a odloží sa do skrine.

Na čo ešte pri praní detského oblečenia nezabudnúť?

Rozhodne používajte špeciálne prostriedky na pranie detského oblečenia. Sú citlivejšie k detskej pokožke, často sa s väčšou istotou rozpúšťajú aj pri nižšej teplote. Detské oblečenie sa už dávno nedá a ani nemusí prať na 90 °C. Taktiež aviváž by mala byť určená pre deti. Naopak, rozhodne nie je nutné detské oblečenie žehliť. S tým vám pomôže aj sušička. Tá oblečenie vlastne dokonale vyžehlí. Stačí ho skladať optimálne ešte za tepla, takže ihneď po skončení sušiaceho cyklu. Sušička naviac dokáže z oblečenia vyfúkať aj zvyšky pracích prostriedkov a taktiež uvoľnené vlákna a prachové časti. Vďaka tomu sa deťom môže aj lepšie dýchať, hlavne ak majú rôzne potiaže s astmou či s alergiami.

Čítané: 3962 x