Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Šitie je jednoduché a zvládne ho každý

Datum: 23.08.2022

Šitie je skvelý spôsob, ako vytvoriť vlastné projekty, darovať darčeky alebo sa zabaviť. Je to tiež skvelá zručnosť pre prípad, že potrebujete opraviť nejaký predmet, keď nemáte prístup k pôvodným materiálom.

Šitie je jednoduché a zvládne ho každý

Šitie môže byť spočiatku zastrašujúce, ale s praxou sa stáva jednoduchším a príjemnejším.

Čo budete potrebovať?

Samozrejme, okrem spoľahlivého šijacieho stroja budete potrebovať aj látky rôznych materiálov, no zrejme najviac používaná je bavlnená metráž s rôznymi potlačami. Metráž je vlastne meranie množstva metrov potrebného na zhotovenie projektu alebo predmetu, ktorý sa chystáte ušiť. Vo veľkoobchodoch sa môžete stretnúť aj s meraním v yardoch alebo iných merných jednotkách, ale najčastejšie v metroch. Počet metrov bavlny sa často používa pri vzorovaní, pletení, háčkovaní a šití na výpočet celkového množstva potrebnej látky na dokončenie výrobku.

Metráž vašej tkaniny sa bude líšiť v závislosti od veľkosti a hmotnosti vášho vzoru (alebo veľkosti a hmotnosti vášho hotového projektu).

Počet metrov, ktoré budete potrebovať, bude závisieť od veľkosti vášho hotového výrobku a od vašich individuálnych preferencií. Ak napríklad plánujete ušiť šaty z príjemného úpletu, budete potrebovať približne o tretinu viac metráže, ako keď budete vyrábať nohavice.

Ak kupujete látku v obchode, je najlepšie počítať s dodatočným počtom metrov. Keďže neexistujú presné miery látky, budete musieť počítať s rezervou pre prípad, že látka bude hrubšia alebo tenšia, ako ste očakávali.

Šite kdekoľvek a s radosťou

Šiť sa dá kdekoľvek, aj keď ste na cestách. Svoj projekt si dokonca môžete vziať so sebou na dovolenku! Existuje množstvo rôznych spôsobov šitia vrátane šijacích strojov, ručného šitia a prešívania. Vyberte si ten, ktorý je pre vás najpohodlnejší a ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám.

Keď začínate, môže vám pomôcť získať niekoľko tipov od iných skúsených ľudí, ktorí sú s týmto procesom oboznámení. Keď začnete, každý deň si nájdite čas na precvičovanie a zdokonaľovanie svojich zručností. Šitie je skvelý spôsob, ako zostať produktívny a plný výziev, a zároveň sa pri ňom aj zabavíte! 

 

 

Zdroj obrázku: Shyntartanya / Shutterstock.com

Čítané: 2780 x