Rozšírené hľadanie
Utorok 16. Apríl 2024 |
meniny má Dana, Danica

Viete, čo kupujete? Druhy parfémov

Datum: 02.10.2022

Zahalený do vône parfému dokážeme upútať pozornosť okolia, zmeniť sa na šelmu, pôsobiť záhadne alebo sviežo. Parfémy sú kozmetikou, ktorá nesmie chýbať vo výbave žiadnej ženy a ani muža.

Druhy parfémov

Pozor však na to, čo kupujete. Svet parfémov je pestrý a nie všetko, čo sa ako parfém tvári, parfémom je.

Pravé parfémy sa skladajú z troch zložiek

Pravé parfémy sa skladajú z troch zložiek, ktoré spotrebiteľovi prezradia, ako parfém vonia. Ide o hlavu, srdce a základ. Každá z týchto zložiek sa uvoľňuje postupne a zaručí vám, že vôňa nevyprchá za pár hodín či dokonca minút. Zároveň dokážete vďaka trom zložkám určiť či je daný parfém vhodný práve pre vás s ohľadom na vaše preferencie. Výrobcovia parfémov dbajú na to, aby všetky tri zložky ladili a vytvárali vonnú harmóniu.

Hlava parfému

Hlavu parfému cítite ihneď po otvorení flakónu resp. po nanesení vône na pokožku. Zväčša ide o výrazné ovocné a kvetinové vône, ktorých úlohou je kupujúceho presvedčiť o jedinečnosti parfému. Hlava parfému vyprchá po 15 minútach.

Srdce parfému

Srdce parfému je na pokožke cítiť niekoľko hodín. Tvorí ho vôňa charakteristická pre daný parfém. Je to zložka, podľa ktorej by ste si mali parfém vybrať.

Základ parfému

Základ parfému pocítite až po pol hodine po nanesení vône a vydrží voňať viac ako jeden deň. Táto zložka je silná, zväčša tvorená pižmom alebo drevitými tónmi vôní.

Druhy parfémov podľa podielu vonných olejov

Silu parfému určuje podiel vonných olejov v alkohole. Pravé parfémy majú niekedy podiel olejov až 40 %, parfémované vody do 15 %, toaletné vody do 8 % a za nimi nasledujú už len kolínske vody.

Parfémy

Najkvalitnejšie parfémy mávajú podiel vonných olejov okolo 40 %, ale bežne sa stretnete predovšetkým so značkami obsahujúcimi od 20 do 30 % olejov. Parfémy sa nanášajú na pokožku v malom množstve a vydržia na pokožke voňať viac ako 8 hodín.

Parfémované vody

Táto kozmetika je označovaná ako dP, Eau de Parfum, Parfum de Toilette a PdT. Podiel vonných olejov je nižší ako 15 % a na pokožke vám vôňa vydrží maximálne 5 hodín.

Toaletné vody

Menší podiel vonných olejov robí z toaletných vôd ideálne vône na bežné nosenie, napríklad do práce. Ide o ľahké vône držiace svoju vonnú kompozíciu na pokožke do 3 hodín. Označujú sa ako EdT.

Kolínska voda

Tento druh parfému slúži len na osvieženie pokožky, pretože na tele nevydrží viac ako 2 hodiny. Kolínsku vodu nájdete pod označením EdC.

 

 

Čítané: 2857 x