Rozšírené hľadanie
Štvrtok 18. Apríl 2024 |
meniny má Valér

Aby beh nebolel. Vyberáme bežeckú obuv

Datum: 19.10.2020

Športovanie na čerstvom vzduchu je tým najlepším nápadom. Medzi obľúbené športy, ktoré sa dajú realizovať vonku patrí beh. Na behaní je skvelé, že k nemu potrebujete naozaj len chuť k pohybu.

Napomáhajú k tomu aj bežecké dráhy, ktoré vo veľkých mestách pribúdajú ako huby po daždi. Tvrdý povrch však dáva zabrať kĺbom, šľachám či členkom. Nedajte šancu bolesti a kúpte si kvalitnú bežeckú obuv.

Obuv vyberajte podľa typu bežeckého povrchu

Výber bežeckej obuvi závisí od povrchu, na ktorom budete najčastejšie behať. Iná obuv je vhodná na beh po asfalte a iná na beh po tráve. Tento problém majú vyriešený bežci, ktorí využívajú na tréning kvalitne odpružený bežecký pás. Ostatní priaznivci behania trénujú hlavne na tvrdom povrchu, a preto by sa mali poobzerať po topánkach s dobrým tlmením otrasov. Sú pre nich určené tzv. cestné bežecké topánky. Ak radi beháte v prírode, po tráve alebo nespevnených trasách, kúpte si protišmykové bežecké topánky tzv. trailovú obuv. Takéto topánky zabránia vyvrtnutiu členku a dodajú pevnosť celému chodidlu. Kompromisom medzi oboma modelmi je kombinovaná bežecká obuv, ktorá však neposkytuje dostatočný komfort pohybu na oboch typoch povrchu. Nezabúdajte taktiež na to, že aj tá najkvalitnejšia bežecká obuv nevydrží naveky. Preto by ste mali topánky vymeniť po približne 1000 nabehaných kilometroch.

Aby bežecké topánky perfektne sedeli a nikde netlačili

Pri behaní sa musia vaša chodidlá cítiť maximálne pohodlne. Ak radi beháte na dlhé vzdialenosti rekreačným tempom, dajte prednosť pohodlným topánkam s dobrým tlmením. Ak ste skôr dynamický typ, ktorý vybije energiu za pár minút, sú pre vás ako stvorené ľahšie topánky s tvrdšou podrážkou. Radosť z pohybu vie zmariť zle padnúca obuv. Na behanie si vždy kupujte bežeckú obuv aspoň o pol číslo väčšiu. Zároveň sa vám topánky nemôžu vyzúvať alebo spôsobovať otlaky. Vaša päta sa musí pri behu cítiť ako v bavlnke. Priehlavok nohy by mal byť dostatočne spevnený a prstami by sa malo dať v topánke jemne hýbať. Bežecká obuv najvyššej triedy je vyrábaná dokonca s ohľadom na spôsob došľapu vášho chodidla. Chcete si kúpiť novú bežeckú obuv a máte radi veľký výber, hľadáte špeciálny dizajn či farbu? Kliknite na stránky internetového obchodu inSPORTline. Okrem veľkého množstva bežeckej obuvi si na stránkach inSPORTline môže zakúpiť oblečenie pre bežcov a rôzne športové doplnky.

Čítané: 3061 x