Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Malé domáce fitness: Zamerané na eliptický trenažér

Datum: 04.03.2024

Chcete sa hýbať a cvičiť doma, ale nemáte veľa miesta na veľké fitness zariadenia? Potom je pre vás ideálnou voľbou eliptický trenažér, ktorý vám umožní efektívne posilniť a spevniť celé telo, zlepšiť kondíciu a spaľovať kalórie.

Malé domáce fitness

Poradíme vám, ako tento skvelý stroj správne používať, aby bol váš tréning maximálne efektívny.

Aké sú výhody eliptického trenažéra?

Eliptický trenažér je vynikajúcim fitness zariadením pre domáce použitie, pretože ponúka množstvo výhod ako sú:

Efektívne posilnenie a spevnenie celého tela

Eliptický trenažér zapája svaly nôh, rúk, chrbta, brucha a hrudníka, čím posilňuje a tvaruje celé telo. Pomáha zlepšiť držanie tela, rovnováhu a koordináciu. Zároveň pomáha spaľovať kalórie a tuk, prispieva k redukcii hmotnosti a formovaniu postavy.

Zlepšenie kondície a zdravia

Eliptický trenažér je skvelým kardiovaskulárnym cvičením, ktoré zvyšuje srdcovú frekvenciu, zlepšuje dýchanie a krvný obeh. Týmto cvičením podporujete zdravie srdca, pľúc, ciev a mozgu. Trenažér pomáha znižovať krvný tlak, cholesterol a cukor v krvi, znižuje riziko infarktu, mŕtvice alebo cukrovky. Eliptický trenažér tiež zlepšuje imunitu, náladu a spánok, čím zvyšuje kvalitu života.

Šetrnosť ku kĺbom a chrbtici

Eliptický trenažér je šetrným cvičením, ktoré nezaťažuje kĺby a chrbticu. Pri cvičení na eliptickom trenažéri robíte kontinuálny pohyb bez kontaktu s tvrdým povrchom. Vaše kĺby sú chránené pred nárazmi a otrasmi. Tréning na eliptickom trenažéry je výhodný pre ľudí s artritídou, osteoporózou, bolesťami chrbta a nadváhou.

Ako používať eliptický trenažér?

Eliptický trenažér je jednoduché a bezpečné zariadenie, ktoré môžete používať doma každý deň. Pred začatím cvičenia a aj počas cvičenia sa však odporúča dodržiavať niekoľko zásad, aby ste dosiahli optimálne výsledky a zabránili zraneniam. Nezabudnite ani na vhodné športové oblečenie, ktoré výhodne nakúpite na stránkach obchodu inSPORTline.

  • Pred začatím tréningu je dôležité zohriať svaly a kĺby, aby ste sa pripravili na náročnejší pohyb. Zohrievajte sa aspoň 5 až 10 minút na nízkej záťaži a v pomalom tempe. Podľa vašej kondície, cieľa a nálady si nastavte záťaž a program, ktorý chcete absolvovať. Záťaž by mala byť taká, aby ste cítili odpor, ale zároveň ste boli schopní udržať si rovnomerný a plynulý pohyb.
  • Pri cvičení na eliptickom trenažéri je dôležité cvičiť v správnej polohe. Držte chrbát rovný, bradu zdvihnutú a pohľad vpred. Držte rukoväte pevne, ale nie príliš silno. Používajte rukoväte na podporu pohybu nôh, nie na ťahanie alebo tlačenie. Mierne pokrčte kolená a nezdvíhajte päty z pedálov. Majte brucho napnuté a dýchajte pravidelne. Sťahujte brušné svaly, aby ste podporili chrbticu a zapojili jadro.
  • Počas cvičenia na eliptickom trenažéri je dôležité udržiavať si tempo a tep, ktoré sú vhodné pre váš cieľ a kondíciu. Oba ukazovatele sa zobrazujú na displeji trenažéra. Tempo a tep by mali byť také, aby ste cítili námahu, ale zároveň ste boli schopní rozprávať. Eliptický trenažér vám umožňuje meniť pohyb podľa toho, aké svaly chcete zapojiť a akú intenzitu chcete dosiahnuť. Pohybom dopredu zapájate predovšetkým svaly prednej časti nôh. Pohybom dozadu precvičíte viac zadok, chrbát a brucho.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

Čítané: 982 x