Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Šnúrky do topánok - aké kúpiť do turistickej obuvi

Datum: 09.03.2024

Šnúrky do topánok sú dôležitou súčasťou turistickej obuvi. Ovplyvňujú pohodlie chodidla v topánkach, stabilitu a bezpečnosť počas chôdze. Ak vaše staré šnúrky do turistickej obuvi už doslúžili, nové kupujte podľa dĺžky, hrúbky, materiálu a dizajnu, ktorý bude ladiť so zvrškom topánky.

Šnúrky do topánok - aké kúpiť do turistickej obuvi

Pozrime sa spoločne na zopár tipov, ktoré vám s výberom šnúrok do topánok pomôžu.

Materiál šnúrok do turistickej obuvi

Šnúrky pre turistické topánky by musia byť vyrobené z pevného a odolného materiálu, ktorý sa nezamotáva a nevyšúcha. Medzi najbežnejšie materiály používané na výrobu šnúrok do topánok patria  bavlna, polyester a nylon. Bavlnené šnúrky síce dobre držia v dierkach, ale sú náchylné na ušpinenie a pri navlhnutí aj na pretrhnutie. Polyesterové a nylonové šnúrky sú ľahké, hladké a odolajú vlhkosti. Turistická obuv musí na chodidle dobre sedieť, a preto sú lepšie guľaté šnúrky, ktoré pevnejšie držia v dierkach i háčikoch.

Dĺžka šnúrok do turistickej obuvi

Dĺžka šnúrok by mala zodpovedať veľkosti a typu topánok. Príliš krátke šnúrky spôsobia po utiahnutí tlak na chodidlo a obmedzia pohyb. Príliš dlhé šnúrky pri leme visia, zapletávajú sa a môžu viesť k zakopnutiu. Všeobecné pravidlo je, že šnúrky by mali byť asi o 10 cm dlhšie ako vzdialenosť medzi koncom topánky a prvou dierkou na šnurovanie. Pánska a dámska turistická obuv musí byť zaviazané od prstov až k lemu, preto dbajte na kúpu primerane dlhých šnúrok.

Hrúbka šnúrok do turistickej obuvi

Hrúbku šnúrok do turistickej obuvi vyberajte podľa priemeru a tvaru dierok. Príliš tenké šnúrky budú prekĺzavať, môžu sa uvoľniť sa a viesť k únave chodidiel. Príliš hrubé šnúrky sú nepružné a horšie sa zaväzujú. Optimálna hrúbka šnúrok je približne od 3 do 5 mm. Pri výbere šnúrok do topánok sa sústreďte aj na to, či je obuv uzatvárateľná na háčiky, alebo na dierky. Voľte materiál šnúrok, ktorý sa v otvoroch nešmýka.

Farba šnúrok do topánok

Farba šnúrok je otázkou osobného vkusu a štýlu. Vyberte si farbu, ktorá ladí s farbou topánok. Zaujímavé a moderné sú však aj kontrasty, napríklad oranžové šnúrky do hnedých topánok alebo žlté šnúrky do šedej obuvi. Veľmi zaujímavo pôsobia viacfarebné šnúrky. Jasnejšie farby šnúrok sú dodatočným reflexným prvkom. Vďaka svetlým šnúrkam budete lepšie viditeľní.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

Čítané: 916 x