Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Rady, ktoré vám pomôžu vybrať dobrú trekingovú výbavu na zimu

Datum: 06.12.2023

Zima nebráni tomu, aby ste sa vyhýbali obľúbenému trekingu. Dôležité je však kúpiť vhodnú výbavu, ktorá zahreje a ochráni pred prípadnými rizikami zranenia na zamrznutých lesných cestách. Aké sú časti výbavy na zimu a ako vybrať najkvalitnejšie kúsky?

Rady, ktoré vám pomôžu vybrať dobrú trekingovú výbavu na zimu

Zohľadnite nielen vlastné potreby, ale tiež podmienky, v ktorých sa trekingu budete venovať. Investícia do kvalitnej výbavy sa vám vráti v podobe bezstarostných zimných dobrodružstiev.

Turistická obuv ako ochrana nôh

Turistická obuv je základným kúskom každej zimnej výbavy. Pri výbere je dôležité venovať pozornosť vodotesnosti, izolácii a trakcii. Vodotesnosť je nevyhnutná pre udržanie suchého chodidla v zasneženom teréne. Najlepšie turistické topánky spoznáte podľa toho, že majú pod zvrškom všitú membránu, napríklad Gore-Tex. Pre izoláciu zvoľte topánky s tepelnou vložkou, ktorá udržiava nohy v teple aj pri veľmi nízkych teplotách. Pánska a dámska turistická obuv s podrážkou Vibram je skvelým riešením pre maximálnu trakciu na rôznych povrchoch.

Funkčné termoprádlo ako izolačná vrstva

Funkčné termoprádlo tvorí základ vrstvového systému nevyhnutného v zimných horských podmienkach. Jeho úlohou je udržiavať telesné teplo a odvádzať pot od tela. Merino vlna je vynikajúcou voľbou pre svoju schopnosť udržiavať teplo aj po spotení pokožky. Polyesterové vlákna sú ideálne na odvod potu a rýchle schnutie. Pri výbere termoprádla sa vyhnite bavlneným materiálom, ktoré dlho schnú a znižujú izolačnú schopnosť.

Funkčné tričká a nohavice pre komfort pri športe

Vrstva nad termoprádlom by mala byť ľahká a priedušná. Funkčné tričká a nohavice z polyesteru alebo iných technických materiálov sú ideálne na udržiavanie pohodlia pri pohybe. Zvoľte strih, ktorý vám umožní voľný pohyb a skontrolujte, či sú materiály odolné voči odieraniu, vetru a vlhkosti.

Trekingová bunda skvele zahreje

Trekingová bunda chráni pred vetrom, snehom a dažďom. Pri výbere bundy sa uistite, že je vodotesná a zároveň priedušná, aby ste sa vyhli prehriatiu pri aktívnom pohybe. Funkcie ako nastaviteľné manžety, kapucňa a ventilácie na zips sú pridanou hodnotou. Mnohé značky ponúkajú bundy s rôznymi technológiami, ktoré zabezpečujú vysoký štandard vodotesnosti a priedušnosti.

Turistický batoh pre úschovu nielen jedla

Pri výbere turistického batoha zohľadňujte jeho veľkosť, váhu a špeciálne funkcie. Zvoľte batoh s dostatočným objemom pre vašu výbavu, ale nezabudnite na ľahkosť materiálov, aby ste na chrbte nenosili nadbytočnú váhu. Vodotesné zipsy a vodoodpudivé materiály sú bonusovými vlastnosťami, ktoré ochránia obsah vášho batoha.

Trekingové palice pre stabilitu a bezpečnosť

Trekingové palice pridávajú podporu a stabilitu pri turistike. Zvoľte palice s pohodlnými rukoväťami a nastaviteľnou dĺžkou. Sklopné palice sú praktické pre jednoduchšie prenášanie, zatiaľ čo modely s tlmičmi nárazov zmiernia zaťaženie kĺbov.

Gabriela Kudláčová – senior copywriter

 

 

Čítané: 1006 x