Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Zaujímavosti zo sveta turistickej obuvi – Ako sa testujú turistické topánky

Datum: 11.02.2024

Turistická obuv je neoddeliteľnou súčasťou výbavy každého milovníka prírody a pohybu v teréne. Či už sa chystáte na krátku prechádzku, dlhší treking alebo náročnú vysokohorskú túru, kvalitná obuv vám zabezpečí pohodlie, bezpečnosť a zážitok z cesty.

Zaujímavosti zo sveta turistickej obuvi – Ako sa testujú turistické topánky

Ako je možné, že sú turistické topánky tak kvalitné? Za všetko môžu testy turistickej obuvi, do sveta ktorých vás uvedieme v nasledujúcich riadkoch.

Testy turistickej obuvi slúžia pre rýchlejší výber topánok

Na trhu je veľa značiek a modelov turistickej obuvi, ktoré sa líšia nielen dizajnom, ale aj materiálom, membránou, podrážkou, výškou a cenou. Ako si teda vybrať správne turistické topánky, ktoré budú vyhovovať vašim potrebám, chodidlám a terénu? Zamerajte sa na výsledky testov turistickej obuvi. Testy vykonávajú renomované organizácie trekerov alebo internetové portály pre turistov z celého sveta. V testoch sa zohľadňuje veľa parametrov a výsledky sú nestranné.

Ako sa testujte turistická obuv

Testy turistickej obuvi majú za cieľ overiť kvalitu, funkčnosť a vlastnosti rôznych typov a značiek obuvi, ktoré sú určené na turistiku a treking.

Testy mechanickej odolnosti

Testy sa zvyčajne vykonávajú najskôr v laboratórnych podmienkach, kde sa meria napríklad odolnosť proti poškodeniu pomocou mechanických prekážok, s ktorými sa môžete stretnúť aj v horách. Využívajú sa ostré vetvy, kamene alebo ľad. Vďaka testom mechanickej odolnosti sa získajú údaje o tom, ako dlho vydržia topánky v extrémnych podmienkach. Vďaka výsledkom si dokážete spraviť lepšiu predstavu, koľko vám turistická obuv pri výstupoch reálne vydrží.

Testy vodeodolnosti, priedušnosti a flexibility

Okrem mechanickej odolnosti sa zisťuje aj to, ako sú topánky odolné voči vlhkosti a dokonca voči ponoreniu do vody. Pri výstupoch je pre pohodlie dôležité zistiť i to, či topánky dobre cirkulujú vzduch resp. či sú priedušné. Kvôli zdraviu kĺbov je dôležité zistiť schopnosť turistickej obuvi absorbovať nárazy. Ak sa chystáte do hôr v zime, mali by vás zaujímať výsledky ohľadom priľnavosti podrážky obuvi na klzký alebo zľadovatený povrch.

Testy v reálnych podmienkach

Pánska a dámska turistická obuv sa zmeria, zistí sa jej hmotnosť a tvar. Všetky tieto parametre sú dôležité pre pohodli počas chôdze. Okrem laboratórnych testov musí každá turistická obuv prejsť aj testom v reálnych podmienkach. Trekeri sa v topánkach prejdú po rôznom teréne a za rôznych poveternostných podmienok. Testov sa zúčastňujú profesionálni aj amatérski turisti, ktorí hodnotia svoje pocity a spokojnosť s obuvou. Výsledky testov sa v závere vyhodnotia do tabuliek, grafov a recenzií, ktoré pomáhajú spotrebiteľom pri rozhodovaní o kúpe perfektnej turistickej obuvi.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

 

 

Čítané: 765 x