Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Najviac nebezpečné športy na svete

Datum: 22.12.2020

Väčšina ľudí športuje, pretože si chcú upevniť zdravie alebo vyformovať postavu. Profesionálni športovci vydávajú zo seba maximálne výkony, pretože je šport ich životným štýlom a prostriedkom obživy.

Najviac nebezpečné športy

Medzi týmito dvomi skupina športovcov stoja nadšenci adrenalínu hľadajúci v športe vzrušenie.

Flyboarding

Pod týmto názvom sa skrýva vodný šport. Jeho začiatky siahajú len do roku 2011, kedy sa Francúz menom Franky Zapata rozhodol usporiadať preteky vo veľmi zvláštnej disciplíne. Flyboarding sa podobá na lietanie nad vodnou plochou. Športovci majú na nohách pripevnené špeciálne topánky s tryskami. Do trysok je vháňaná voda z vodného skútra. Vďaka tlaku vody môžu športovci na vodnej ploche robiť rôzne akrobatické skoky a premety. Vo Flyboardingu sa koná dokonca svetový šampionát, pri ktorom porota hodnotí náročnosť skokov a ich technické prevedenie. Niektoré skoky sú vysoké a rýchlosť športovcov extrémna. Preto sa tento šport zaraďuje medzi jeden z najviac nebezpečných športov sveta.

Xpogo

To, čo spočiatku vyzeralo len ako detská hra, sa stalo časom extrémnym športom. Skákacia tyč Xpogo bola patentovaná už v roku 1920, ale skákanie na nej sa zapísalo do dejín až v 90. rokoch. Tyč s pružinou Xpogo je určená na skákanie do výšky i na vymýšľanie rôznych premetov a trikov. Postupne sa na výrobu tyče začali používať nové ľahšie materiály. Vďaka nim je skákanie jednoduchšie a zároveň viac adrenalínové. Po celom svete sa nachádzajú stovky nadšencov Xpoga, ktorí sa zúčastňujú súťaží pod názvom Pogopalooza. Pri súťažení sa hodnotí buď výška skoku alebo kreativita pri vytváraní nových trikov.

Aj tieto športy sú nebezpečné

Nielen novinky vo svete športu, ale aj klasické športové disciplíny môžu byť nebezpečné. Medzi športy, pri ktorých sa zraní veľa ľudí sa zaraďujú také, o ktorých by ste to nikdy nepovedali. Rebríček bol zostavený v Amerike a počet zranených športovcov pochádza z tejto krajiny. Jedným z nebezpečných športov podľa tohto rebríčka je basketbal, ktorý získal prvenstvo v počte zranených športovcov. Ročne sa pri hraní basketbalu v Amerike zraní až 530 tisíc hráčov. Na druhej priečke je cyklistika. Jazdiť na bicykli vo vysokej rýchlosti znamená veľké riziko pádu a kolízie. Preto odporúčame použiť vhodnú prilbu.

Ročne sa pri cyklistike zraní skoro 500 tisíc jazdcov. V našich končinách nepochopený šport, americký futbal, vie ročne zapríčiniť nebezpečné zranenia 460 tisícom futbalistov. Nie je sa čomu čudovať, keďže pri hre prichádza často ku kolízii hráčov. Na dennom poriadku sú vyrazené zuby, tržné rany, zlomené kosti alebo zranená chrbtica. Štvrtá priečka patrí jazdcom motokrosu alebo štvorkoliek. Pri pádoch zo strojov si ročne 280 tisíc jazdcov zlomí končatiny alebo narazí chrbát.

Medzi piatym a šiestym miestom nie je veľký rozdiel. Na piatom sa nachádzajú hráči baseballu. Očividne je hra s pálkou nebezpečná pre vaše kosti a hlavu (274 tisíc zranení ročne). Našu púť nebezpečnými športmi ukončíme športom, ktorý je veľmi rozšírený a obľúbený. Ide o obyčajné posilňovanie. Ročne sa vo fitness centrách zraní skoro 270 tisíc ľudí. Možno sa aj vám stalo, že vám činka padla na prsty alebo ste sa udreli do hlavy pri stavaní z posilňovacej lavice. Hlava a členky sú najviac ohrozené časti tela pri cvičení so závažiami. Preto buďte pri športovaní opatrní, aby ste sa nezaradili medzi športovcov, ktorí sa riadia heslom „športom k zmrzačeniu“.

 

 

Čítané: 3393 x