Rozšírené hľadanie
Utorok 23. Apríl 2024 |
meniny má Vojtech

Ako naučiť dieťa bicyklovať?

Datum: 28.09.2021

Bicyklovanie patrí medzi populárne a obľúbené pohybové aktivity. Pri tomto športe zapájame celé telo a okrem iného nám aj umožňuje aj rýchlo sa prepraviť z miesta na miesto, či spoznávať krásy nášho okolia. 

 

Ako naučiť dieťa bicyklovať

Cyklistike je možné sa venovať od útleho detstva, pretože ide o individuálny šport, ktorý si nevyžaduje žiadne špeciálne pochopenie stratégie. Ako naučiť deti bicyklovať a spoznávať základné pravidlá cestnej premávky?

Príprava na prvý bicykel

V prvom rade je samozrejme dôležité zvoliť správny bicykel. Detské bicykle sa volia podľa veľkosti a predtým ako začnete dieťa učiť na klasickom bicykli, môžete zvoliť trojkolku alebo pomocné kolieska. Vhodné je tiež siahať aj po bicykloch bez pedálov, ktoré upriamujú pozornosť dieťaťa na rozvoj koordinácie a udržiavanie rovnováhy.

Skvelý spôsob ako pripraviť dieťa na bicyklovanie je aj kolobežkovanie. Bezpečná kolobežka je pre deti veľmi vhodná a zároveň pohodlná. Všetky tieto pomôcky vám pomôžu vybudovať  dieťaťa zmysel pre rovnováhu a koordináciu. Rovnako im už aj na základe používania týchto prostriedkov môžete vysvetliť základy cestnej premávky, aby sa pohybovali bezpečne po určených trasách.

Ako dieťa naučiť bicyklovať?

Ak dieťa učíte jazdiť na bicykli, mali by ste vybrať vhodné miesto. Ideálne je voliť pokojnú lokalitu a miesto, ktoré je rovinného charakteru. Na začiatok je vhodné voliť pevný povrch napríklad asfaltovú cestu, pretože mäkšia tráva môže spôsobovať ťažkosti pri samotnej jazde. V prvých momentoch je dôležité dieťaťu dopriať pocit bezpečia tým, že ho budete držať za trup alebo pod rukami.

Snažte sa však byť len oporou a dozerajte na to, aby si samo dokázalo udržiavať rovnováhu. V prvých momentoch je dôležité mať dieťa neustále na očiach, pretože aj keď sa môže zdať, že mu už bicyklovanie ide, môže dôjsť k úrazu. Práve preto je veľmi vhodné zabezpečiť vášmu dieťaťu výstroj v podobe prilby a chráničov, aby prvé pády neviedli k zanevreniu voči tomuto športu.

Dôležité je tiež poznamenať, že dieťa nikdy netreba učiť tak, že mu pri jazde budete držať riadidlá. Dieťa totiž musí samé prísť na to, ako sa používajú, rovnako ako sa brzdí a prehadzuje rýchlosť. Snažte sa dieťaťu dovoliť spoznávať samotný bicykel a jeho fungovanie, no stále si ho držte v dohľade a tiež mu pripomínajte pravidlá bezpečnosti.

Pred každou jazdou je potom dobré skontrolovať brzdy, prehadzovačky a samozrejme nezabudnúť prilbu. Detské chrániče vám môžu ušetriť veľa bolesti a pritom nestoja veľa peňazí. Pri bicyklovaní je dôležitá aj dobrá uzavretá obuv, ktorá ochráni voči mechanickému poškodeniu a rovnako nebude prekážať pri pedálovaní. V neposlednom rade je však bicyklovanie o zábave, ktorú pre deti prináša. Zoberte si aj vy svoj bicykel a uvoľnite sa trochu. Užite si rodinný výlet a spoznávajte vaše okolie, samozrejme s dôrazom na bezpečnosť všetkých členov rodiny – najmä tých najmenších.

Čítané: 2932 x