Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Ako na bezpečnú turistiku?

Datum: 22.12.2021

Zájsť si na výlet do hôr nemôže byť bez prípravy. Ísť tak naľahko a bez prípravy sa vám môže vypomstiť. Či už neodhadnutím počasia alebo aj možným zranením. Poviete si, že veď je to bezpečné a nemá sa vám čo stať. Ak by tomu tak bolo, neexistovala by horská záchranná služba. 

 

Ako na bezpečnú turistiku

Tá nie je len pre ľudí, ktorí sa stratia alebo im príde v horách zle. Veľmi veľa prípadov je z dôvodu podcenenia prípravy. Nedovoľte, aby sa vám to vypomstilo.

Pokrytie hlavy

V lete sa vám zíde šiltovka kvôli pražiacemu slnku či úpalu tváre. Poprípade siahnite aspoň po čelenke na odvádzanie potu. Môže sa zdať, že je na začiatku vašej túry príjemne a nesporíte sa, opak môže byť pravdou. Keďže turistika obnáša náročný terén, vaše telo začne vylučovať pot a ochladzovať sa ním. Veď aj v zime sa dokážete ľahko spotiť. V zime zasa siahnite po hrubej čiapke. Či s brmbolcom alebo bez necháme na vás.  

Tielko, tričko, sveter…

Ak na tom nie ste s imunitou extra dobre, hory sú dokonalý spôsob, ako ľahko ochorieť aj v lete. V prípade, že si neuvedomíte, ako vzduch chladne so stúpajúcou výškou, ľahko svojmu telu uškodíte. Nemusíte sa preto vybrať ani na Himaláje, ochladiť sa vie aj pod 2000 metrov nad morom. Keď si zvyknete dávať prestávku na vrchole kopca, je čas sa obliecť teplejšie. Najlepšie, keby ste mali nejakú mikinu stále obviazanú okolo pása. Poprípade v batohu. 

Čo na spodok? 

Aj tu platí to, že je lepšie si so sebou nosiť dlhé oblečenie, ako krátke. Na výber máte z troch možností. Prejsť celú túru v dlhých nohaviciach alebo siahnuť po kraťasoch a na vrchole pretrpieť chlad. Poslednou možnosťou je zaobstarať si nohavice, ktoré viete premeniť na kraťasy odopnutím ich spodnej časti. Svoje lýtka udržíte v teple aj s podkolienkami. Tie sa na turistiku výborne hodia. Tým, že sú hrubé, vás zároveň ochránia pred poranením sa o skalu.

Bez obuvi ani na krok

Najdôležitejšie je sa do samotného cieľa vôbec dostať. Veď to akosi už očakávame automaticky. Keď si sadneme do auta, dôverujeme autu a systémom, že nám pomôžu dostať sa kam potrebujeme. Tak isto aj naše nohy. Avšak bez správneho obutia by sme sa ďaleko nedostali, to platí aj pri autách. Zanedbať by ste to nemali. Skôr sa nebojte investovať a turistická obuv vás vynesie až na vrchol. Potom sa už len stačí kochať výhľadom!

Čítané: 2950 x