Rozšírené hľadanie
Utorok 23. Apríl 2024 |
meniny má Vojtech

Schudnite s elektro bicyklom

Datum: 26.01.2022

Elekro bicykle sú pod paľbou kritikov. Vraj elektro generácia zlenivie, pretože už nikdy poriadne nešliapne do pedálov. To je ale veľmi špatný pohľad a opak je pravdou. Naopak!

Elektro bicykel rozpohybuje každého

Bicyklovanie patrí medzi mnohými Slovákmi k najobľúbenejšej fyzickej športovej aktivite. Ale nie každý ju miluje. Niekto nie je schopný vyraziť na cyklotúru napríklad v lete. Horšia termoregulácia tela spôsobuje veľmi nepríjemné stavy pri záťaži na bicykli.

Iných odradilo, že si vyrazili s priateľmi či rodinou, ale nestačili im. To vás potom môže od bicyklovania odradiť na celý život. Pritom je to škoda, pretože bicykel je ideálny prostriedok pre zdravie, udržovanie kondície, chudnutie aj relaxáciu.

Potom sú tu už tí, ktorí si na bicykel netrúfnu kvôli svojim zdravotným ťažkostiam po rôznych ochoreniach, úrazoch, či z dôvodu veku. Vo všetkých týchto prípadoch existuje skvelé riešenie – elektro bicykel. Ten vám pomôže udržať tempo vo chvíľach, keď je tempo a fyzická náročnosť vyššia, než sú vaše limity.

Elektro bicykel ale dokáže ešte viac

Chcete si pomocou neho udržať zdravie či schudnúť? Monitorujte si svoju tepovú frekvenciu. Maximálna tepová frekvencia je 220 tepov za minútu. Existujú celkom štyri zóny, ktoré ovplyvňujú to, čo sa s naším telom deje. Každá táto zóna má určitý rozsah, ktorý však je závislý aj na pohlaví a veku. Pozrime sa na ženu päťdesiatničku.

Prvá, regeneračná zóna, sa pohybuje medzi 50 a 60 % maximálnej tepovej frekvencie. Táto výška tepu odpovedá u 50ročnej ženy 88 až 106 tepom za minútu. Hodí sa na regeneráciu po ťažkom silovom tréningu a k zahriatiu pred cvičením.

Druhá, vytrvalostná zóna, sa pohybuje na 60 až 70 % maximálnej tepovej frekvencie. U 50ročnej ženy je to 106 až 123 tepov za minútu. Je to zóna, v ktorej dochádza k spaľovaniu tukov aj sacharidov. Súčasne je ideálna pre posilnenie imunitným, srdcovo-cievneho systému, podporuje kĺby, šľachy a väzy. Je výborná pre zvyšovanie vytrvalosti. Práve v tejto zóne by sme sa mali udržať po väčšinu času jazdy na bicykli.

Tretia, aeróbna zóna, sa pohybuje na 80 až 90 % maximálnej tepovej frekvencie. U 50 ročnej ženy to odpovedá 123 až 141 tepom za minút. I v tejto zóne spaľujeme tuky, ale pomalšie. Je to zóna ideálna k rozvoju kondície a zlepšovaniu aeróbnej činnosti.

Štvrtá, anaeróbna zóna, sa pohybuje na 80 až 90 % maximálnej tepovej frekvencie. U 50 ročnej ženy je to 141 až 158 tepov za minútu. Cvičiť v tejto zóne je možné iba krátko a je vhodná len pre vytrénovaných jedincov. Energiu si telo berie z cukrov a pri tréningu pracuje na svalový dlh. Je to zóna vhodná na zvyšovanie maximálnej výkonnosti.

Piata, vysoko intenzívna zóna, sa pohybuje na 90 až 100 % maximálnej tepovej frekvencie. U 50 ročnej ženy to odpovedá 158 až 176 tepom za minútu. Ide o zónu vhodnú iba pre vrcholových športovcov. Hodí sa na pár sekundové cvičenie striedavo s intenzívnym odpočinkom. Táto zóna rozvíja výkonnosť a rýchlosť.

Zdravie a krása vďaka elektro bicyklu

Vďaka elektro bicyklu sa dokážeme veľmi jednoducho udržiavať v ideálnej zóne a tepovej frekvencii, ktorá je vhodná pre chudnutie. Ide o druhú, vytrvalostnú zónu, s tepovou frekvenciou na 60 % až 70 % celkovej maximálnej tepovej frekvencie. Táto zóna je ideálna pre chudnutie aj pre upevňovanie nášho zdravia. Bicykel nám za asistencie motora dokáže byť veľmi nápomocným.

Využite výhody elektro bicykla naplno. Prinesie benefity pre vaše zdravie, krásu, a súčasne vás nevyradí z kolektívu len preto, že to proste bez pomoci motora neutiahnete.

Čítané: 3089 x