Rozšírené hľadanie
Utorok 23. Apríl 2024 |
meniny má Vojtech

Treková obuv s Gore-Tex membránou na celodenné túry

Datum: 22.02.2022

Počas celodennej chôdze v horách prekonávate rôzne prekážky ako sú ostré skaly, popadané konáre alebo plytké horské potôčiky.

Turistická obuv

Takýto terén dáva zabrať nielen vašej fyzičke, ale tiež topánkam. Je jasné, že ak beriete turistiku vážne a venujete sa jej pravidelne, musíte vášmu koníčku prispôsobiť výber obuvi. Do hôr je určená turistická obuv s Gore – Tex membránou.

Materiál a tvar topánky sú určujúce faktory

Turistická obuv musí byť pohodlná, sedieť na chodidle na sto percent, nikde netlačiť alebo sa naopak nevyzúvať. Dôležité je nielen precízne šitie, ale tiež tvar topánky. Do terénu s prudkým stúpaním zvoľte topánky nad členky. Na turistiku po menej náročnom teréne vám budú stačiť nižšie topánky. Vždy však kupujte špeciálnu obuv vyrobenú práve na účely turistiky. Len turistické topánky vám dodajú stabilitu, ochránia vás pred pošmyknutím, spevnia chodidlo, sú vzdušné a zároveň do vnútra topánky neprepustia vlhkosť. Turistická obuv je šitá z materiálov, ktoré spĺňajú všetky spomínané parametre. Z materiálov určených na výrobu trekových topánok jednoznačne vyhrávajú kožené modely s Gore-Tex membránou. V nasledujúcich riadkoch si povieme niečo viac o tejto priam zázračnej technológii.

Gore-Tex pre všetky typy obuvi do náročného prostredia

Topánky určené na túru sa šijú z viacerých vrstiev a dokonca aj podrážka sa skladá z dvoch rôznych materiálov. Vrchná časť topánky býva najčastejšie vyrobené z kože. Pod kožou sa skrýva Gore-Tex membrána. Gore-Tex membrána je časťou turistickej obuvi, vďaka ktorej sa vám do topánky nedostane vlhkosť a zároveň môže chodidlo voľne dýchať. Gore-Tex textílie sa preto využívajú nielen na výrobu topánok, ale aj vrchného oblečenia určeného do daždivého počasia. Technológia Gore-Tex bola vyvíjaná niekoľko rokov a je zárukou nepremokavosti oblečenia či topánok aj počas trvalého vystavenia vlhkosti. Zároveň je membrána ochranou voči chladu alebo prefúknutiu silným vetrom. Nielen pánska, ale tiež dámska turistická obuv musí ochrániť chodidlo od vlhkosti spôsobenej potením. Gore-Tex membrána odvádza vlhkosť smerom von a necháva do topánky prúdiť vzduch. Ako je možné, že toto všetko dokáže jediná vrstva textílie? Týmto vlastnostiam vďačí Gore-Tex membrána vyše miliarde miniatúrnych pórov, ktoré robia látku priedušnú a nepremokavú.

 

 

Čítané: 2822 x