Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Penny board, skateboard alebo longboard? Ktorý si vybrať?

Datum: 28.06.2022

Keď ste v skateboardingu nováčikom, výber správnej dosky pre vás môže byť neľahkou úlohou. Možno ste už počuli výraz penny board, a nie ste si istí, čo to presne je, a ako sa líši od štandardného skateboardu. Aký je teda medzi nimi rozdiel, a ktorý si vybrať?

Penny board, skateboard alebo longboard? Ktorý si vybrať?

Skateboardy sú klasika

Tradičný skateboard je stará dobrá klasika. Skateboardy nabrali na popularite v polovici 70-tych rokov, kedy dostali rýchlejšie a lepšie ovládateľné polyuretánové kolieska a tzv. kicktail (zvýšený zadný koniec dosky), ktorý umožňuje triky. Šialenstvo sa rozšírilo po celom svete a skateboardové časopisy pomohli propagovať šport aj mladých inovatívnych jazdcov. Väčšina skateboardov má dĺžku približne 81 cm a šírku 23 cm. Skateboardy sa dnes dodávajú v rôznych šírkach, pričom širšie dosky sú stabilnejšie ako tie užšie, ale ťažšie sa odlepujú od zeme. Pôvodne sa dosky vyrábali z dreva, ale neskôr sa začali vyrábať aj z hliníka, sklolaminátu a plastu. Vďaka svojej väčšej veľkosti sú skateboardy stabilnejšie ako penny boardy, a sú tak vhodnejšie najmä pre začiatočníkov.

Praktické penny boardy

Penny board je typ skateboardu, ktorý sa vyznačuje krátkou a úzkou plastovou doskou. Tieto skateboardy sa prvýkrát začali vyrábať v 70. rokoch 20. storočia. Pôvodné značkové dosky boli vyrobené ako najodolnejšie a najpevnejšie plastové dosky, ktoré boli vtedy dostupné na trhu. Plast schopný preniesť váhu auta bez poškodenia, ale so všetkou flexiou potrebnou na to, aby prežil čokoľvek, čo by ste naň mohli hodiť. Aj to je penny board. Primárne boli navrhnuté v menších veľkostiach, aby boli lepšie prenosné, a z rovnakého dôvodu boli vyrobené z plastu, ktorý je ľahkým a flexibilným materiálom. Penny boardy sú ideálne práve na dochádzanie do školy alebo na cestovanie, kedy potrebujete prejsť menšie vzdialenosti. Mnoho ľudí si pamätá, že ako dieťa začínali práve na plastovom skateboarde, ktorý je veľmi podobný penny boardu. Spoločnosť Penny® Skateboard priviedla tieto klasiky späť k životu a urobila jazdenie dostupnejším pre každého.

Dlhšia doska predstavuje lepšiu stabilitu

Porovnajte krátky nevyvážený postoj penny boardu (nohy blízko pri sebe) so širším postojom, ktorý vidíte na dlhších doskách. Tento postoj má zjednodušiť odrážanie, a celkovo vyváženie a ovládanie dosky. Longboardy sú súčasným hlavným trendom skateboardingu, preto je na trhu v súčasnosti množstvo modelov s rôznymi vlastnosťami. Ako už z názvu tušíte, longboardy sa vyznačujú doskou, ktorá má väčšinou dĺžku okolo jedného metra. Tvar longboardu závisí od jeho účelu (cesta, zjazd, jazda do kopca), avšak najbežnejší je tvar predĺženého roztrhnutia. Na rozdiel od skateboardu má longboard širšie trucky s väčšími kolesami pre rýchlu jazdu. Tvrdosť koliesok závisí od toho, aký štýl jazdy preferujete. Longboardy boli navrhnuté pre rýchle jazdy na asfaltových cestách, ktoré akosi simulovali „surfovanie na zemi“.

Čítané: 2933 x