Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Leto na Slovensku – chodník Prielom Hornádu

Datum: 05.06.2023

O pár dní začne pravé leto sa ním príde otázka, ako stráviť letnú dovolenku. Môžete kúpiť last minute k moru alebo dať prednosť letu na Slovensku. Turistika a kempovanie stoja za to.

Leto na Slovensku – chodník Prielom Hornádu

Dnes vám prinášame tip na turistickú trasu, ktorú zvládnu aj menej zdatní turisti. Poprechádzajte sa po chodníku s názvom Prielom Hornádu.

Kempovanie je zábava

Na Slovensku sa nachádza veľa kempov, kde si môžete rozložiť stan, postaviť karavan alebo auto, v ktorom prespíte. Niektoré kempy sú tak dobre vybavené, že sa budete cítiť ako v hoteli. Nájdete v nich miestnosť na varenie alebo reštauráciu, toalety, sprchy a dokonca práčovňu. Vytvorte si pohodlie na prespanie. Nnásledne si vytipujte v okolí to, čo chcete vidieť a vydajte sa na preskúmanie okolia. Na takýto typ dovolenky je nutné dokúpiť turistické topánky. Investujte do nich, pretože turistická obuv vám umožní chodiť celé dni bez bolestí nôh a kĺbov.

Kempovanie je o zábave i pocitoch slobody. Nie ste uzavretí v hoteli, čo vám priam dáva krídla. V okolí kempov je možné športovať, okrem turistiky bicyklovať alebo hrať loptové hry. Ak je kemp pri vodnej ploche, vyšantíte sa pri vodných športoch.

Náučný chodník Prielom Hornádu

V prípade, že budete kempovať v blízkosti Národného parku Slovenský raj, nenechajte si ujsť prechádzku chodníkom Prielom Hornádu. Pri niekoľkohodinovej túre vás pánska a dámska turistická obuv podrží a vy hravo zvládnete celú trasu. Ide o zaujímavú túru popretkávanú 20 informačnými tabuľami, z ktorých sa dozviete nové vedomosti z prírodovedeckej oblasti.

Pripravte sa na to, že túra vám zaberie skoro celý deň. Chodník je dlhý 11 km a prevýšenie je 800 m. S prestávkami trvá chodník prejsť okolo 7 hodín. Náročnosť trasy je stredná, ale neodporúča sa ju absolvovať s malými deťmi. Túra po chodníku utečie rýchlo nielen vďaka informačným tabuliam, ale tiež pohľadu na rieku Hornád, ktorá sa vinie celou trasou.

Výhodnou je, že chodník Prielom  Hornádu je dobre označený, a preto je určený aj pre menej skúsených turistov alebo pre ľudí s menšími orientačnými schopnosťami. Počas letnej sezóny budete neustále na chodníku niekoho stretávať, takže sa neobávajte na chodník vyjsť aj sami. Užijete si pohľady na rieku, okolité skaly, kaňony, jazierka a malebné malé vodopády. Vrcholom túry je približne stred chodníka s názvom roklina Klauzy. Cez roklinu preteká rieka a sú v nej vytvorené nádherné jazierka.

 

Čítané: 2912 x