Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Sneh je fajn, pokiaľ je na zjazdovke

Datum: 16.12.2019

Zima sa ohlásila na celom Slovensku, čo znamená, že cestári sa prebúdzajú z letného spánku a sviatoční vodiči prevážajú po cestách svoje kopy snehu, pod ktorými majú poctivo zamaskované autá. 

 Prvá pripomienka zimy zvyčajne nie je u nás dramatická, skôr sa jedná o taký malý tréning, aby sme si ako vodiči zvykli na dlhšie brzdné dráhy a ako chodci si nacvičili opatrnejšiu chôdzu po zamrznutých chodníkoch. 50 centimetrov snehu za noc ( ako sa to deje v Montane) je pre nás dosť exotika.


Nech je však snehová nádielka spočiatku akokoľvek malá, je zároveň málo pravdepodobné, že sa počas zimy žiadna neobjaví. A dvor, chodník, či príjazdová cesta by mala byť upravená - jednak pre pohodlie domácich, ale aj všetkých návštevníkov.

Posypová soľ je síce pohodlné riešenie, je skôr vhodná na dokončenie upratovania po odprataní záľahy snehu, prípadne na roztopenie zvyškov ľadu na chodníku.
Preto do výbavy domácnosti, ku ktorej patrí aspoň niekoľko štvorcových metrov chodníka, patrí aj lopata na sneh. Tá sa od bežnej lopaty líši najmä použitým materiálom. Obyčajné lopaty sú oceľové, pretože pomocou nich prehadzujeme najmä materiály s veľkou hustotou a tým aj hmotnosťou - piesok, zeminu či štrk. Takáto lopata je síce odolná, ale vôbec nie je vhodná na odhadzovanie snehu. Lopaty na sneh sú vyrábané z plastov, v prípade “prémiových modelov” z hliníka. Z tohto ľahkého kovu je zvyčajne samotná lopata, ale u niektorých typov aj rúčka. A keďže mať ruku položenú v mraze na chladnom kove nie je práve najpríjemnejší pocit, sú tieto rúčky aj pogumované.


Ak vlastníte aj väčšiu spevnenú plochu, napríklad dvor vyložený zámkovou dlažbou, stojí za to aj odhŕňač na sneh. Je to veľmi užitočný pomocník. Je širší akékoľvek lopaty na sneh a služi vyslovene na odhŕňanie. Pre tento účel je odhŕňač na sneh vybavený kolieskami, ktoré pomáhajú pohybu. Zároveň má širšie bočnice, takže sneh pri odhŕňaní nevypadáva a nie je potrebné ho znova a znova odhadzovať.

Čítané: 3985 x