Rozšírené hľadanie
Nedeľa 28. Apríl 2024 |
meniny má Jarmila

Trendy 2023 v kongresovom cestovnom ruchu

Datum: 19.06.2023

Kongresový cestovný ruch je forma cestovného ruchu zameraná na organizáciu a účasť na kongresoch, konferenciách, sympóziách a iných podujatiach s odborným zameraním. Popri individuálnej klientele, kongresy a podujatia prispievajú k zvýšeniu príjmov hotelov.

Trendy 2023 v kongresovom cestovnom ruchu

V tomto článku je prehľad najnovších trendov, ktoré v roku 2023 formujú cestovný ruch a kongresové hotely na Slovensku.

Prečo majú kongresy pre hotely význam?

Tieto firemné podujatia sú výhodné pre každý kongresový hotel, pretože zabezpečujú vysokú obsadenosť, a tým vyššie príjmy z ubytovania. Hotely poskytujú pre kongresy a podujatia rôzne služby ako sú prenájom konferenčnej miestnosti, prenájom techniky, catering, wellness, či teambuildingové aktivity. Účastníci kongresov často zostávajú v hoteloch na viacero nocí, čo zvyšuje celkovú dobu trvania ich pobytu. V tomto prípade je výhodou wellness hotel, kde účastníci kongresu môžu tráviť voľný čas po podujatí takouto príjemnou formou. Niektoré kongresy sa konajú pravidelne, čo umožňuje hotelom získavať opakovanú klientelu a pravidelný príjem. Ak sa podujatie osvedčí a pritiahne vysoký počet účastníkov, hotel má príležitosť získať stály prísun hostí každý rok.

Aké trendy formujú kongresový cestovný ruch na Slovensku v roku 2023?

Kongresové hotely na Slovensku musia neustále napredovať a ponúkať svojim zákazníkom služby, ktoré sa vyrovnajú aj trendom v zahraničí. Na Slovensku sa stále viac kladie dôraz na:

  • digitalizáciu a technologické inovácie - hotely využívajú moderné technologické nástroje na zlepšenie komunikácie s účastníkmi, interaktivitu a personalizáciu skúseností. Využívaná je už aj virtuálna a rozšírená realita, umelá inteligencia a rôzne analytické nástroje. Často ide aj o konferencie, ktoré sú zdieľané online. Organizátori sa snažia využívať tieto nástroje na zlepšenie programu podujatia a maximalizáciu zážitkov účastníkov.
  • zameranie na gastronómiu - celkový zážitok z kongresu vytvára nielen samotná organizácia podujatia, ale aj jedlo a úroveň gastronómie v danom kongresovom hoteli. Dobré jedlo pripravené z kvalitných surovín poskytuje pre účastníkov vysokú pridanú hodnotu.
  • zameranie na wellness - nielen v tomto roku, ale rovnako aj v dlhodobom časovom horizonte sú zdravie a wellness dôležitým aspektom kongresových podujatí. Ak ste wellness hotel, máte obrovskú výhodu. Organizátori kongresov vyhľadávajú wellness hotely, pretože chcú získať priestor pre relax, cvičenie a regeneráciu. Podujatia budú ponúkať rôzne aktivity, ako sú cvičenie jogy, wellness workshopy, relaxačné zóny a zdravé stravovanie. Tento trend súvisí s rastúcim dôrazom ľudí na vyvážený životný štýl a osobnú starostlivosť o zdravie.
  • zameranie na doplnkový program a zábavu - výber vhodnej lokality bude mať pri výbere miesta stále väčšiu úlohu. Okrem wellness zážitkov, organizátori vyhľadávajú kongresové hotely na Slovensku, ktoré sú umiestnené v pekných a zaujímavých lokalitách s možnosťami outdoorových aktivít, ako je napríklad kúpanie sa v lokálnych jazerách, turistika, jazdenie na štvorkolkách, bicykloch. V zime sú plusom možnosti zimných športov ako je lyžovanie, či korčuľovanie. Uvedené aktivity prinášajú dodatočný atraktívny prvok a umožňujú účastníkom spojiť kongresovú skúsenosť s prírodným a rekreačným prostredím.

 

Tieto trendy formujú kongresový cestovný ruch na Slovensku v roku 2023 a prinášajú nové príležitosti nielen pre organizátorov a účastníkov podujatí, ale aj pre kongresové hotely na Slovensku.

 

 

Zdroj: shutterstock.com

 

Čítané: 3020 x