Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Zákaz zábavnej pyrotechniky? Absurdné! Vieme prečo

Datum: 09.04.2023

Počuli ste o tom, že sa chystá zákaz zábavnej pyrotechniky? Ak nie, zoznámime vás s pripravovanou novelou zákona o obmedzení používania a nákupu pyrotechniky na Slovensku.

Zákon o zákaze pyrotechniky 

Zákon o zákaze pyrotechniky 

To že pyrotechniku bude možné kúpiť napríklad v Česku alebo iných štátoch vďaka voľnému pohybu tovaru po EU, je samozrejme výhrou pre zahraničné eshopy s pyrotechnikou .

Pripravovaný zákon má zamedziť používaniu pyrotechniky počas roka a to predovšetkým pyrotechnických výrobkov s hlučnými efektami. Medzi produkty ktoré vytvárajú hlavne hlučné efekty patria petardy, rímske sviece alebo ohňostroje so špeciálnymi efektami zamerané práve na hluk z rady DUMBUM.

Slovenská vláda sa chce týmto zákonom zaradiť k štátom ako je Nemecko, Rakúsko alebo Holandsko a opäť utiahnuť opasky všetkým slušným občanom, ktorý hľadajú nezvyčajný zážitok z rôznych príležitostí, ktoré sa dejú len raz za život ako napríklad svadby, oslavy narodenín a ďalšie.

Deje sa to na popud pár desiatok jednotlivcov, ktorý tradične od začiatku decembra až do polovice januára odpaľujú práve spomínanú hlučnú pyrotechniku (petardy) a nevedome obťažujú okolie, predovšetkým psíčkarov. Milovníci pyrotechniky ale môžu namietať, že práve psíčkari obťažujú svoje okolie výkalmi zo svojich psov po celý rok, a o štekaní svojich miláčkov, ktorý sú často zatvorený v malých garzonskách sa nemusíme ani baviť. Títo milujúci majitelia psov, ktorý nedoprajú svojmu psíkovi niekedy ani jednu prechádzku denne potom reagujú nekontrolovateľne na všetkých facebokových skupinách a prosia o úplný zákaz pyrotechniky.

Bezpečnosť predovšetkým, alebo riziko domácej pyrotechniky

Ak je pyrotechnika používaná v súlade s bezpečnostnými pokynmi nedochádza k zraneniam ani škode na majetku.

Ako správne odpaľovať pyrotechniku, sa môžete dočítať v tzv. desatoro pre odpaľovača, ktoré prináša vtipný ale zároveň poučný návod, ako s pyrotechnikou správne manipulovať

Ak by sa táto osveta dostala k širokej verejnosti, hlavne tej lajickej, ktorá odpaľuje ohňostroj jeden krát za rok, dalo by sa predísť všetkým zákazom a príkazom, ktoré vždy niekto nebude rešpektovať a nakoniec to vyústi napríklad k domácej výrobe pyrotechniky z rôznych chemických zlúčenin prvku.

V prípade, akéhokoľvek nešťastia pri výrobe domácej pyrotechniky, ak sa už bude jednať o dymovnice alebo petardy, môže dôjsť k ďaleko závažnejším škodám na majetku, či dokonca stratách na životoch, pretože ohrozené sú aj domácnosti v okolí, v ktorom dochádza k výrobe týchto výbušnin, ktoré nikdy nemôžu spĺňať bezpečnostné kritéria.

Ponúka sa tu riziko čierneho predaja tejto po domácky vyrobenej pyrotechniky, pretože fanúšikom pyrotechniky je na celom Slovensku mnoho. Bohužiaľ nie každý si nechá odoprieť oslavy príchodu nového roku s bujarým ohňostrojom alebo petardami.

Nebezpečné petardy kategorie F4

To, že je tento problém viac než reálny, naznačujú rôzne pyrotechnické skupiny na facebooku, kde už teraz dochádza k dopytu a predajú petardy a hlukových výrobkov kategorie F4, ktorá je predajná iba na preukaz odpaľovača a pre bežného občana by mala byť úplne nedostupná.

Všetky produkty z tejto kategorie vytvárajú hluk viac ako 120dcbi, pretože obsahujú oproti bežným petardám (2g) až 100g pyrozlože.

Tieto petardy kategorie F4, sú reálne porovnatelné s malými granátmi a v nesprávnych rukách môžu spôsobiť vážne následky.

Najčastejšou vekovou skupinou ktorá vyhľadáva tieto nebezpečné produkty sú malé deti, ktoré počuli iba o najsilnejšej petarde COBRA a chcú ju za každú cenu vyskúšať.

Týmto by sme chceli apelovať hlavne na rodičov, aby strážili čo ich dieťa na eshope objednáva a čo robí vo voľnom čase.

Ako ďalej? Je pyrotechnika naozaj hrozbou?

Pyrotechnika ako taká je bezpečná. Nebezpečná sa stáva v rukách osôb, ktoré s ňou zle manipulujú či už vedome, alebo nevedome

Každý výrobok obsahuje bezpečenostný návod a preto vždy odporúčame si ho prečítať.

Hlavným pravidlom je vždy dodržiavať bezpečnostný odstup od všetkých pyrotechnických výrobkov. Pri petardách platí hlavné pravidlo: nikdy nezapalovať a hádzať z ruky, vždy petardu položiť na zem a vzdialiť sa do bezpečenej vzdialenosti.

Veríme, že pokiaľ si každý rodič siahne do svedomia, budeme sa môcť tešiť z pyrotechniky aj v nasledujúcich rokoch tak, aby nedošlo k ďalším zbytočným a hlavne nezmyselným reguláciám zo strany štátu. Tieto navyše môžu mať reálne za následok riziko domácej výroby pyrotechnických výrobkov.


Pokiaľ máte radi petardy, dymovnice, ohňostroje a ďalšie produkty a nemôžete ich zakúpiť vo vašom obľúbenom pyrotechnickom obchode, navštívte napríklad eshop PyroSR.sk, ktorý doručuje na Slovensko do 48h a ponúka široký výber všetkej pyrotechniky za priaznivé ceny.

Čítané: 3183 x