Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Údržba pre stavebné stroje pred koncom roka – ako na to?

Datum: 30.11.2022

Ak chcete, aby vám stavebné stroje a poľnohospodárske stroje vydržali čo najdlhšie, mali by ste ich poctivo pripravovať na sezónu a po jej skončení dobre zazimovať. Prečítajte si, ako na to.

Údržba pre stavebné stroje

Čistota – pol života aj pre stavebné stroje

Samozrejme, stavebné a poľnohospodárske stroje by ste nemali čistiť iba pred zazimovaním, ale pravidelne po každom pracovnom nasadení. Pred zazimovaním by ste si však predsa len mali dať viac záležať. Zaschnuté blato, prach, mastnota a ďalšie nečistoty môžu poškodiť hadice, tesnenia, silentbloky či ďalšie gumové diely strojov. Samozrejme, sú tiež zárodkom pre koróziu kovových častí. Ak sa nejaká vyskytne, nezabudnite ju okamžite ošetriť, v opačnom prípade sa môže veľmi rýchlo rozšíriť do takej miery, že danú súčasť stroja nebudete môcť opraviť.

Tip pre vás:

Keď budete čistiť stavebné stroje, dajte si pozor, aby voda nezatiekla tam, kde nemá. Ak stroj ponecháte na chladnom mieste, voda môže zamrznúť a rozpínaním poškodiť dané súčasti.

Po očistení stroja by ste mali pohyblivé časti premazať vhodným mazivom. To pôvodné by mohlo vysychať, čo by spôsobilo ich zatuhnutie a mohlo by naštartovať koróziu.

Bager s naftou a tuhé mrazy nie sú dobrá kombinácia

Ďalším rizikom pri posezónnej údržbe a následnom zazimovaní pre rýpadlo nakladač či iné stroje, sú tuhé mrazy. V chladiacej sústave stroja by sa mala nachádzať iba nemrznúca zmes. Jej bod mrazu by ste mali pred zimou skontrolovať a upraviť jej pomer tak, aby v žiadnom prípade nehrozilo jej zamrznutie (a následná deštrukcia motora).

Zamrznúť v tuhých mrazoch môže aj nafta, v tomto prípade vám pomôže aditívum. Vyprázdniť nádrž nie je riešenie, palivová sústava by sa mohla zavzdušniť a zbytky nafty by mohli aj tak zamrznúť. Aditívum do palivovej sústavy pridáte tak, že ho nalejete vo vhodnom pomere udávanom výrobcom do palivovej nádrže, naštartujete a necháte motor chvíľu bežať. Budete tak mať istotu, že aditivovaná nafta, ktorá nezamrzne, sa z nádrže dostala cez celé palivové potrubie, filter a čerpadlo až do vstrekovačov.

Batérie pre poľnohospodárske stroje majú radšej teplo

Poľnohospodárske a stavebné stroje používajú na štartovanie olovené batérie, podobne ako automobily. Tieto batérie nemajú rady príliš vysoké, no ani príliš nízke teploty. V mrazoch ich kapacita rýchlo klesá a zrýchľuje sa samovybíjanie. Ponechaním batérií na mraze niekoľko mesiacov bez použitia znamená vo väčšine prípadov ich smrť a následnú nutnosť investovať stovky eur do nových.

Pre batérie teda nájdite vhodné skladovacie miesto s vyššou teplotou a nenechávajte ich v strojoch, ktoré sú odparkované v netemperovaných priestoroch. Batériu skladujte nabitú, pred zazimovaním ju nabite doplna. Mnohé olovené batérie sú bezúdržbové, ak to nie je váš prípad, mali by ste tiež skontrolovať hladinu a hustotu elektrolytu a upraviť ju podľa potreby.

 

 

 

 

Čítané: 3111 x