Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Pandémia COVID-19. Ako to všetko začalo

Datum: 07.01.2021

Pandémia nového koronavírusu ničí celý svet už niekoľko mesiacov. Napáchala neuveriteľné škody na ekonomike krajín a hlavne zničila životy mnohým ľuďom. Niektorých pripravila o majetok, iných o zdravie či dokonca o život.

Pandémia COVID-19

Tento vírus sa šíri naprieč svetom veľkou rýchlosťou a zdá sa, že je nezastaviteľný. Jediným svetielkom nádeje na konci tunela je vakcína, ktorá už uzrela svetlo sveta. Je však otázne ako rýchlo dokážu krajiny zaočkovať väčšiu časť populácie. Pamätáte si ešte na začiatky šírenia vírusu?

Všetko sa začalo v Číne

Vírus COVID-19 sa začal šíriť na čínskych trhoch s hydinou a morskými plodmi v decembri roku 2019. Postupne prenikali do celého sveta informácie o víruse, ktorý podobne ako SARS dokáže človeka usmrtiť behom pár dní či hodín. Informácie však boli veľmi skreslené a niektoré podrobnosti čínska vláda zatajila. Zdalo sa, že Čína je dostatočne vzdialená od ostatného sveta a vírus zostane len v tejto krajine. To bol zásadný omyl. Vírus sa postupne začal týkať celého sveta, ovplyvnil život každého človeka na planéte. V januári 2021 bolo odhalených 84 a pol milióna nakazených, z toho 1 839 000 ľudí ochoreniu podľahlo. Medzi nakazenými sa ocitli i svetoví lídri a veľká časť slovenskej vlády. V týchto dňoch sa začína s distribúciou vakcín, ktoré by mali konečne vírus zastaviť.

31.12.2019 – 20.1.2020

31.12.2019 čínska vláda potvrdila, že v meste Wuhan sa šíri nový, doposiaľ nepoznaný vírus, ktorým sa nakazili desiatky ľudí. Nebolo však potvrdené, že ide o vírus rýchlo sa šíriaci a takisto sa nič nevedelo o jeho zdravotných rizikách či možnosti úmrtia na vírus. O dva týždne neskôr Čína potvrdila prvé úmrtie na koronavírus. Išlo o 61-ročného muža, ktorý pravidelne chodil na trhy vo Wuhane. V Číne nenápadne pribúdalo nakazených a zvyšok sveta sa len prizeral.

20.1.2020 – 30.1.2020

Ďalším míľnikom v chronológii je dátum 20.1.2020 kedy prvé krajiny mimo Číny potvrdili pozitívne prípady. Išlo o Japonsko, Južnú Kóreu a Thajsko. Prvý prípad o pár dní neskôr potvrdilo i USA. 23.1.2020 Čína kompletne uzavrela mesto Wuhan a potvrdila 17 úmrtí. Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila mimoriadny stav ohrozenia verejného zdravia. Na konci januára boli zakázané lety z Číny do USA a postupne sa k zákazu pridávali ostatné krajiny sveta. Nie však dostatočne rýchlo.

2.2.2020 – 6.3.2020

Na začiatku februára bol potvrdený prvý prípad úmrtia mimo Číny. Zomrel 44-ročný muž na Filipínach. 11.2.2020 WHO oficiálne pomenovalo nové ochorenia ako COVID-19. Európa začala hlásiť stovky nakazených a prvé úmrtie na starom kontinente malo opäť spojenie s Čínou. Vo francúzskej nemocnici zomrel čínsky turista. Koncom februára malo najväčší problém v Európe Taliansko. Na severe krajiny, v lyžiarskych strediskách, sa začalo enormné šírenie vírusu. Prvým kompletne zatvoreným regiónom v Taliansku bola Lombardia. Prvé prípady a úmrtia potvrdzuje aj Irán či Južná Amerika.

6.3.2020 prvý potvrdený prípad na Slovensku

Prvým potvrdeným prípadom nákazy na Slovensku bol 52-ročný muž z bratislavského kraja, ktorý sa nakazil od svojho syna. Ten bol na dovolenke v oblasti severného Talianska odkiaľ nákazu priniesol. Príznaky u neho sa však začali prejavovať neskôr ako u otca. 16.3.2020 bol na Slovensku vyhlásený núdzový stav a postupne sa zatvárali školy, obchodné prevádzky či reštaurácie. V približne rovnakom čase pristupovali k opatreniam i ďalšie krajiny vrátane USA či Južnej Ameriky. Európska únia sa prakticky uzavrela pred celým svetom. Prestalo sa cestovať, život sa spomalil a milióny ľudí po celom svete zostalo uväznených vo svojich domovoch. Počas leta sa situácia mierne upokojila, ale na jeseň vírus udrel znovu plnou silou. Momentálne sa nachádzame na vrchole druhej vlny a podobne ako zvyšok sveta sme v lockdowne. Ľudia čakajú na spasenie, ktoré snáď príde v podobe masívneho očkovania.

 

 

Čítané: 3372 x