Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Prečo nám plesne v domácnostiach škodia a ako sa ich zbaviť

Datum: 27.11.2020

Plesne sú veľmi rozšíreným problémom mnohých domácností. Ničia príbytky po estetickej stránke a prinášajú so sebou zdravotné riziká.

Z oboch dôvodov nedajte plesniam šancu k rozširovaniu a bojujte s nimi od ich prvých príznakov.

Plesne sa vytvoria v každom vlhkom prostredí

Plesne sú vlastne mikroskopickými hubami. Ich tvorbu podporuje vlhké prostredie a vyššie teploty. Najviac sa im darí v prekúrených miestnostiach, ale aj v kúpeľniach. Na prežitie im stačí vhodné prostredie a mikročastice organickej hmoty, ktorou sa živia. Plesne sa vedia veľmi rýchlo rozmnožiť vďaka spóram, ktoré sú ľahké, a preto sa dostanú vzduchom aj do väčších vzdialeností. Po usadení sa na vhodnom povrchu dochádza ku klíčeniu spór, rozširovaniu a následnému uvoľňovaniu do ovzdušia. Nie je preto vhodné plesne iba zakryť farbou. Týmto spôsobom len podporíte ich množenie. Vonkajšími prejavmi plesní sú povlaky, ktoré pripomínajú vatu, sú zafarbené do siva až čierna, niekedy sú hnedé či zelené. Najčastejším miestom výskytu plesní sú kuchyne a kúpeľne. Často sú pred našimi očami skryté, napríklad za kuchynskou linkou alebo za tapetami. Nájsť ich môžete aj na rastlinách v byte, za radiátormi a samozrejme na rámoch okien.

Plesne sú skutočnou hrozbou pre naše zdravie

Vyše 70 % plesní obsahujú vo výtrusoch (spórach) toxické látky nazývané mykotoxíny, ktoré sú pre naše zdravie škodlivé. Ak vystavíte malé dieťa pôsobeniu plesní, zaručene sa u neho prejavia príznaky alergie. Taktiež dospelí ľudia majú po dlhšom pobyte v blízkosti plesní značné zdravotné problémy. Niekedy si ani neuvedomujeme, že naše časté zápaly priedušiek, infekcie alebo chronický kašeľ majú na svedomí práve plesne. Okrem toho dochádza vplyvom plesní k neustálemu dráždeniu slizníc a kože. Následky na seba nenechajú dlho čakať. Ľudia s oslabenou imunitou a malé deti pociťujú pod vplyvom plesní únavu, zvýši sa im teplota a trpia bolesťami hlavy. Práve u detí sa časom môže vyvinúť astma, ktorá so sebou prináša celoživotné následky. Na plesne by si mali dávať pozor aj psoriatici, ľudia trpiaci ekzémom, kardiatici a onkologickí pacienti. Prejavy ich ochorení sa v plesnivom prostredí radikálne zvýšia. Aj menej senzitívni ľudia pociťujú v blízkosti plesní podráždenie očí a zhoršené dýchanie.

S plesňami sa dá efektívne bojovať

Najväčšou zbraňou proti plesniam je sucho. Snaha o vytvorenie suchého prostredia by mala byť v boji s plesňami prioritou. Nezabúdajte na pravidelné vetranie celého bytu za každého počasia. Vetranie musí byť krátke, ale intenzívne. Opratú bielizeň nikdy nesušte priamo v byte. V kúpeľni vždy vytrite zem a nenechávajte v nej zavesené mokré uteráky. Mnohí ľudia v zime na noc vypínajú kúrenie. Týmto spôsobom sa vytvára na oknách rosa. Preto aj počas noci temperujte. Prúdenie vzduchu v miestnostiach zabezpečí mikroventilácia. Zainvestujte do kvalitnej rekuperačnej jednotky a rozdiel vo vlhkosti vzduchu pocítite ihneď. Proti vytvoreným plesniam je veľmi účinná germicídna UV lampa, ktorá likviduje vírusy, plesne, baktérie a huby. Plesne sa dajú odstrániť aj mechanicky zotretím vysávačom s mikrofiltrom. Miesto, ktoré bolo plesňou napadnuté umyte 80 % etylalkoholom a natrite špeciálnym náterovým systémom alebo farbou proti plesni. Nezabudnite ani na vyčistenie vysávača. Vyhoďte z neho filter a aj všetky ochranné prostriedky, ktoré ste pri odstraňovaní plesne používali.

 

 

Čítané: 1845 x