Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

LED – lacné, efektívne, dobré?

Datum: 28.12.2017

Každý z nás už asi počul o LED žiarovkách, nie všetci však vedia, aké skutočné výhody prinášajú LED žiarovky v porovnaní s klasickými halogénovými žiarovkami. Poďme sa na ne pozrieť!

Svetlo je popri pár iných veciach základom života ľudí na našej planéte. Veď si to len predstavte, ako by vyzeral svet naokolo, keby nebolo svetlo? No, asi nijako... Svetlo je základom toho, že sme mohli počas celej našej existencie na Zemi spoznávať všetko naokolo a vymýšľať nové veci. Zem má našťastie prirodzený zdroj svetla – Slnko. V noci však svetelný efekt Slnka nepociťujeme tak výrazne ako cez deň, čo už od nepamäti predstavovalo celkom veľký problém. Už ľudia žijúci v jaskyniach vedeli, že v noci nie je rozumné motať sa po lese a pokiaľ chcú zostať v bezpečí, musia si svetlo nejako umelo vyrobiť. Tak sme začali svietiť ohňom, veľký boom spôsobili halogénové žiarovky, ktoré využívali elektrický prúd. Tie sa po mnohé roky neustále zlepšovali, dospeli však do štádia, kedy sa žiadala nová technológia svietenia. A tak vznikli LED žiarovky.

Tu sa nepopálite!

Skratka LED vznikla z anglického výrazu Light Emitting Diode, čo v preklade znamená svetlo vyžarujúca dióda. Svetlo je totiž vec, ktorú od zdrojov svetla očakávame. Halogénové žiarovky nám však poskytovali okrem svetla aj iné „bonusy“, najmä teplo. Ak ste takú žiarovku používali ako zdroj tepla pre hada do terária, bolo to super, v iných prípadoch bolo teplo nie práve žiadaným výstupom zo žiarovky. LED žiarovky a LED panely sa inak nazývajú aj zdroje studeného svetla, nevyžarujú totiž takmer žiadne teplo. To sa odráža aj na efektivite ich prevádzky, majú neporovnateľne nižšiu spotrebu elektrickej energie v porovnaní s halogénovými žiarovkami, ktoré produkujú značné straty v podobe tepla. LED panely a LED žiarovky prinášajú aj mnoho ďalších výhod, napríklad, že v momente zasvietenia poskytujú svoju maximálnu svietivosť a podobne. Ako moderný spôsob svietenia u vás doma môžete použiť napríklad LED pásky, ktoré zoženiete na stránke ledakcia.sk/led-pasy/. Tak nečakajte, svieťte moderne!

Čítané: 4052 x