Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Ako vybrať lacný televízor na mieru?

Datum: 16.07.2018

Pokazil sa Vám starý televízor a potrebujete zaň náhradu alebo vám už jednoducho nestačia jeho vlastnosti? Časy, kedy bola na trhu len hŕstka modelov, z ktorých ste si vybrali podľa šírky peňaženky, sú už dávno preč. Obchody sú dnes preplnené širokým sortimentov produktov od rôznych výrobcov a každý z nich ponúka iné parametre. Ako sa v nich zorientovať a na čo by ste sa mali zamerať, aby bol televízor presne podľa Vašich predstáv?

Samsung, Sencor, Orava, Hitachi, Huindai a množstvo ďalších firiem sa venuje výrobe vlastných televízorov. Väčšina z nich však používa tie isté komponenty, pričom samotné značky si navrhujú len ich variácie, stojan a celkový dizajn zariadenia. Čo však naozaj odlišuje jednotlivé kúsky, sú funkcie a hardwarová výbava, napríklad kvalita použitého panela na displej a konektivita. Pre konkrétnu značku sa teda rozhodujte až nakoniec a vyberajte hlavne podľa parametrov. Pozrite si kvalitné, no na druhej strane lacné televízory.

Uhlopriečka, technológia panela a rozlíšenie – tri nosné piliere kvality obrazu

Ide o trojicu faktorov, ktoré sú pri voľbe televízora kľúčové a musia sa navzájom dopĺňať, aby ste dosiahli čo najlepší zážitok počas sledovania. Najskôr by ste mali zistiť, akú uhlopriečku potrebujete. Je to hodnota zvyčajne udávaná v palcoch (napr. 32“), prípadne centimetroch. Jej veľkosť závisí od toho, ako ďaleko bude televízor umiestnený od miesta, z ktorého sa naň budete pozerať, napríklad medzi stolíkom a gaučom. Pritom platí, že táto vzdialenosť by mala byť 2-3krát väčšia ako uhlopriečka obrazovky televízora. Ak je teda vzdialenosť od televízora 2-3 metre, jeho uhlopriečka by mala byť približne 40“. V prípade, že túto zásadu dodržíte, budete môcť svoje obľúbené filmy či televízne program sledovať aj dlhšiu dobu bez nadmernej námahy očí.

Ak už ste a rozhodli, aký veľký televízor potrebujete, ďalšie kroky by mali smerovať k rozlíšeniu. Platí pravidlo, že čím väčšiu uhlopriečku bude televízor mať, tým by malo byť väčšie aj rozlíšenie, aby nebol raster príliš viditeľný a obraz „zubatý“. Na druhej strane, množstvo uhlopriečok sa vyrába s viacerými rozlíšeniami. Rozhodnite sa preto podľa toho, aký kvalitný obsah budete na televízore pozerať. Dnešné televízie vysielajú tradične vo full HD a v podstate ide aj o minimálnu hodnotu, o ktorej sa aktuálne oplatí uvažovať. Ak teda plánujete pozerať len televízne vysielanie a filmy prípadne seriály v bežnej kvalite, určite s ním neurobíte chybu. Možno natrafíte na televízory s označením HD Ready vo výraznej akcii, avšak ide o zastaralú hodnotu a obmedzovala by vás už teraz, nehovoriac o budúcnosti. Tej patria 4K, respektíve UHD televízory s obrovským množstvom pixelov, ktoré zabezpečujú úžasnú jemnosť obrazu. Dobre si však rozmyslite, či vôbec máte nejaký 4K obsah k dispozícii. Z televízneho vysielania ho totiž podporuje len niekoľko staníc aj to len v prípade, že využívate prémiové satelitné služby. Naozaj si ho užijete až pri Blu-Ray filmoch z externého prehrávača alebo niektorých snímkach z Netflixu.

Ak ide o technológiu, v drvivej väčšine prípadov sú použité LED panely, ktoré majú dostatočné farebné podanie aj pozorovacie uhly. Ak však chcete dokonalý obraz a nerobí vám problém si priplatiť, siahnite po OLED technológii. U nej nie je obraz žiadnym spôsobom deformovaný, nech sa naň pozeráte z akéhokoľvek uhla a vďaka tomu, že neobsahuje podsvietenie, ale svietia jednotlivé pixely, dosahujú OLED TV neporovnateľne vernejšie a živšie farby. Ak by sme napríklad porovnali čiernu farbu na televízoroch s oboma technológiami, OLED vyprodukuje naozajstnú hlbokú čiernu, zatiaľ čo zaostávajúci LED len veľmi tmavú modrú.

Frekvencia udávaná v Hz ovplyvňuje, aký plynulý bude obraz, a to najmä v prípade, že sledujete rýchlu scénu. Najmenej nároční užívatelia si vystačia aj so základnou frekvenciou 50Hz, avšak ak ste fanúšikmi akčných filmov alebo napínavých športových zápasov, určite vyberte model s frekvenciou minimálne 100Hz. V opačnom prípade by ste sa totiž mohli stretnúť s takzvaným ghostingom, kedy je vidieť rušivý obrys za objektmi v rýchlych scénach.

Upscaling a HDR

Kvalitu obrazu do istej miery zlepšujú aj doplnkové funkcie. Upscaling pomáha v prípade, že má zobrazovaný obsah nižšie rozlíšenie ako displej na TV. Je možné povedať, že softwarovo dopočítava chýbajúce pixely, aby sa priblížil lepšej kvalite obrazu. V súčasnosti už ho obsahuje väčšina televízorov a je potrebné počítať s tým, že kvalita nikdy nebude taká vysoká, ako pri prehrávaní obsahu s požadovanou kvalitou.

HDR sa na druhej upravuje obraz z hľadiska farebného podania. Vysoký dynamický rozsah v praxi pocítite v podobe živších, ba až presaturovaných farieb a hlbšej čiernej. Ak je HDR nastavená správne, obraz s ním vyzerá reálnejšie a zobrazované scény sú bližšie realite.

Ambilight a redukcia modrého svetla

Ak plánujete TV sledovať aj v noci v tme alebo pri miernom osvetlení, určite by ste mali vyhľadať televízor s funkciou Ambilight alebo obmedzením modrého svetla. Zatiaľ čo Ambilight svieti na stenu za televízorom, čím znižuje kontrastný pomer medzi obrazovkou a okolitým prostredím, redukcia modrého svetla chráni oči vypnutím alebo zoslabením modrých subpixelov. Obraz sa vtedy pohybuje v červených tónoch, ale je šetrnejší pre zrak a odstránia sa aj prípadné problémy so spánkom.

Podpora televízneho signálu a konektivita

Tieto faktory sme zámerne umiestnili až nakoniec, pretože zaužívané štandardy v súčasnosti spĺňa drvivá väčšina televízorov. Azda všetky TV budú obsahovať DVB-T/T2 tuner pre príjem televízneho signálu. DVB-C/C2 sa používa na káblové vysielanie a DVB-S/S2 je satelitný, respektíve družicový zdroj signálu. IPTV čerpá televízny signál z internetu. V prípade, že Vami vybraný televízor nemá podporu zdroja, ku ktorému ho chcete pripojiť, dá sa to jednoducho vyriešiť kúpou externého set-top boxu s cenou 20-30eur. Toto riešenie môže byť dokonca vhodnejšie, pretože v prípade, že sa v budúcnosti zmenia štandardy, nemusíte meniť celý televízor.

V portovej výbave by nemal chýbať tradičný Scart konektor a čoraz rozšírenejšie HDMI, ideálne v množstve niekoľkých kusov. Televízory vybavené USB konektorom dokážu prehrať multimediálny obsah z USB kľúčov a Ethernet slúži na pripojenie k internetu v prípade, že má televízia funkcie Smart.

Smart TV

Množstvo výrobcov začína do drahších televízií pridávať rozličné Smart funkcie. Vďaka nim môžete napríklad browsovať na internete, pričom ako ovládanie slúži ovládač či dokonca gestá v priestore pred televíziou. Môžete sa stretnúť dokonca aj s jednoduchými hrami. V tomto prípade ale platí, že pre naozajstný multimediálny zážitok je lepšie k TV pripojiť hernú konzolu či doplnkové zariadenie, napríklad Apple TV.

Zabudnuté 3D

V minulosti ste určite zachytili obrovský boom, ktorý vo svete televízorov vyvolal nástup 3D technológie. V praxi sa však nakoniec príliš neujala, a to kvôli nedostatku 3D obsahu aj zdravotným problémom, ktoré u niektorých užívateľov vyvolávala. Ak teda na prítomnosti 3D technológie vyslovene netrváte, siahnite radšej po televízore s kvalitnejšími vlastnosťami obrazu.

Záver

Keď si už podľa vyššie spomenutých vlastností vyberiete konkrétnych kandidátov na kúpu, finálnu voľbu vykonajte najmä podľa skúseností užívateľov, ktorí produkt zakúpili pred vami. Tie veľa prezradia aj o veciach, na ktoré hardwarové špecifikácie nestačia. Napríklad, či sa daná TV nekazí, aký kvalitný je jej zvuk v praxi a akým dojmom pôsobí vonkajšie spracovanie. Vyhnete sa tak prípadným nepríjemnostiam s reklamáciami alebo vrátením tovaru.

Výrobcovia sa Vám vždy budú snažiť predať čo najdrahší kúsok, avšak pred kúpou sa zamyslite nad tým, ktoré funkcie naozaj využijete. Veríme, že Vám naše rady pomohli a že sa nakoniec rozhodnete pre najvhodnejší televízor.

Čítané: 4975 x