Rozšírené hľadanie
Štvrtok 18. Apríl 2024 |
meniny má Valér

Smart výbava v aute? Navigácia s autokamerou

Datum: 22.10.2018

Nech sa už vydáte na výlet, dovolenku, služobnú cestu alebo až do zahraničia, tieto dva moderné pomocníci vám budú oporou po celú dobu riadenie auta.

Dávno preč sú doby, kedy ste si museli dlhú dobu cestu plánovať v mapách a niekedy aj na ceste blúdiť. S pribúdajúcim počtom automobilov a kamiónov na cestách rastie i riziko nebezpečenstva, niekedy bohužiaľ aj dopravných nehôd. V taký nepríjemný moment oceníte nestranný a objektívny dôkaz, ktorý kamera do auta dokáže poskytnúť.

Papierovým mapám definitívne odzvonilo

Moderné navigácie do auta už nie sú púhym sprievodcom po mape. Neustálym vývojom sa zlepšujú a spresňujú hlasové pokyny, pred veľkými križovatkami sa aktivuje systém radenia do jazdných pruhov alebo ich náhľady. Môžete tiež digitálne prijímať dopravné spravodajstvo a podľa neho sa vám prepočíta plánovaná trasa tak, aby ste došli do cieľa čo najhladšie a čo najrýchlejšie. Spárovanie mobilného telefónu cez Bluetooth, alebo WiFi konektivita pre jednoduchú aktualizáciu máp je len čerešničkou na torte.

Je libo navigácia pre osobný automobil, motorku, alebo obytný voz?

Najpredávanejšie navigácie do auta sú rozhodne tie pre osobné automobily. K dostaniu sú však aj špeciálne pre motorkárov, majiteľov obytných automobilov, alebo pre vodičov nákladných automobilov. Navigácia dokáže rozlišovať typ automobilu a podľa toho upraviť mapové podklady, aby ste napríklad nenarazili na nízky viadukt, alebo most s nízkou nosnosťou. Výrobcov je celý rad, pričom v recenziách navigácií najlepšie dopadli predné výrobcovia ako je TomTom, Mio, poprípade Garmin.

Veľký brat priamo za vašim čelným sklom

Považujete sa za slušného vodiča, jazdíte podľa predpisov, predvídame správanie ostatných účastníkov cestnej premávky, ale aj cez to ste čas od času ohrození správaním ostatných? Mali ste už tú smolu a priplietli ste sa do dopravnej nehody? Iste, niektoré situácie sú jasne preukázateľné a vinníka netreba dlho hľadať, existuje však aj rad situácií, kedy možno priebeh objasniť iba z kamerového záznamu. Ak nemáte to šťastie a nie sú v okolí verejné pouličné kamery, musíte sa spoľahnúť len sami na seba, respektíve na svoju kameru do auta.

Nákup auto kamery už nie je drahou záležitosťou, dovoliť si ju môže každý, kto vlastní automobil. Z porovnania autokamer vyšlo jasne najavo, že najdôležitejšie parameter je rozlíšenie kamery. Malo by byť aspoň Full HD, aby bol záznam kvalitný a nechali sa dobre rozpoznať detaily, napríklad ŠPZ automobilov. Na zahodenie nie je tiež GPS modul, ktorý uchováva presnú pozíciu s video záznamom alebo nočný režim, s ktorým sú zábery nasnímané v noci kvalitnejšie.

Pozor, pri používaní kamery do auta hrozí pokuta

Nie všade v Európe sú k používaniu auto kamier tak zhovievaví, ako u nás. Tu za ich používanie nič nehrozí a vytvorený materiál možno použiť ako dôkazové bremeno ako pri rokovaní s policou, tak i s poisťovňou. Nemusíme však chodiť ďaleko, hneď v susednom Rakúsku je ich používanie zakázané a hrozí vám aj tučná pokuta, ak vás s jej používaním miestnej polície pristihne. Pred cestou do zahraničia si tak vždy overte, aké pravidlá platia v štátoch kam idete, a ktorými prechádzate.

 

Zdroj obrázka: pixabay.com

Čítané: 3778 x