Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Mikrovlnná rúra ako nenahraditeľná súčasť každého moderného domova

Datum: 20.11.2018

Mikrovlnná rúra alebo aj miktovlnka ako ju skoro všetci nazývame patrí medzi najužitočnejšie kuchynské spotrebiče, ktoré nám náš každodenný život podstatne zjednodušujú.  Doba ide stále dopredu a technológia tiež a ak ste si doteraz mysleli, že mikrovlnná rúra je výlučne len na ohrievanie jedla, vyvedieme vás z omylu.

Ako si vybrať tú pravú mikrovlnku podľa výkonu, na aké  funkcie si treba posvietiť a aké kritéria  by mala spĺňať ?  To všetko a mnoho ďalšieho sa dozviete v našom článku.

Ako to celé vlastne funguje?

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako je možné, že nám tak veľkostne malá mašinka dokáže zjavne zjednodušiť život?  To,  ako to dokáže v skutočnosti nie je žiadna veda. Základom je obyčajná voda. Pri samotnom ohreve, kedy sa jedlo v jej vnútri na otočnom tanieri otáča, vznikajú mikrovlny, ktoré sa odrážajú od stien. Molekuly vody sa pri strete s nimi začnú pohybovať, čím uvoľňujú veľké množstvo tepelnej energie a práve v tejto chvíli počas tohto momentu sa vaše jedlo ohrieva. Za všetko môže fyzika a trocha zdravého rozumu.

Čarovné funkcie ktoré vám zjednodušia život

Pravdou je, že súčasné mikrovlnky už nie sú len klasickými zariadeniami, ktoré dokážu jedlo zohriať. Dnešné mikrovlnky totiž jedlo dokážu dokonca aj pripraviť a to bez použitia vašej klasickej rúry alebo sporáku. Okrem klasických mikrovlniek existujú aj multifunkčné, ktoré dokážu omnoho viac , ako by ste si vedeli predstaviť.

Ešte pred niekoľkými rokmi by to bolo tabu. No dnes nie je nič výnimočné ak vaša mikrovnka dokáže za niekoľko minút upiecť koláč alebo chutné šťavnaté mäso. Navyše má takýto spôsob prípravy jedla ešte niekoľko iných výhod, medzi ktoré môžeme bez pochýb zaradiť aj rýchlosť prípravy jedla a účinnosť varenia, vďaka vysokej koncentrácií horúceho vzduchu.

Ďalšou často využívanou funkciou je aj rozmrazovanie. Táto funkcia je súčasťou ako klasických tak aj multifunkčných mikrovlniek. Pri niektorých typoch mikrovlniek si ale môžete všimnúť ďalšie špecifické funkcie rozmrazovania, pri ktorých jedlo dokážete rozmraziť za dych vyrážajúci krátky čas. Za kvalitu si ale treba priplatiť a tak je to aj pri výbere mikrovlnky.

Myslíte, že variť na pare môžete len pomocou vášho parného hrnca? Existujú typy mikrovlniek, ktoré obsahujú funkciu varenia v pare. Počas takejto prípravy jedla sa mikrovlnka postará o zmäknutie a naparenie potravín v krátkej dobe bez toho, aby bola kvalita pripraveného jedla nejakým spôsobom narušená. Práve naopak, jedlo môže byť chutnejšie a môže si zachovať oveľa viac prirodzených látok a vitamínov ako počas zdĺhavého parenia na sporáku.

Čo by ste si pri výbere mikrovlnky mali tiež všímať je aj energetická trieda. Ide o údaj ktorý sa označuje písmenami A,B,C a D, pričom práve písmeno A označuje najšetrnejšiu triedu. Vďaka európskym nariadeniam v snahe zlepšiť ekologické a enviromentálne podmienky môžete na trhu nájsť aj ďalšie kategórie ako A+, A++ a najšetrnejšiu A+++.  Mnoho mikrovlniek má aj mnohé iné funkcie, vďaka ktorým si váš život podstatne uľahčíte. Všetko ale závisí od typu mikrovlnnej rúry a vašej schopnosti vybrať si to,  čo naozaj chcete.

Objem a príkon pre dobrý výkon

Pred samotným výberom mikrovlnky by ste si mali ujasniť, či chcete voľne stojacu alebo vstavanú mikrovlnku. Voľne stojace mikrovlnky môžete umiestniť skoro kdekoľvek a môžete s nimi aj pomerne ľahko manipulovať. Naopak vstavaná mikrovlná rúra zapadne do modernej kuchyne vďaka tomu, že je zabudovaná do kuchynskej linky .

Či už siahnete po voľne stojacej alebo vstavanej mikrovlnke myslite aj na priestor okolo nej. Pri zohrievaní totiž odvádza teplo, ktoré sa musí jednoducho rozptýliť do priestoru bez toho, aby znehodnocovalo kvalitu okolitých spotrebičov.

Na trhu dnes môžete nájsť mikrovlnky rôznych objemov. Tie sa pohybujú od cca 15 litrov vyššie. Objem hovorí o tom, aké množstvo jedla dokážete jednorazovo v mikrovlnnej rúre zohriať.

Ak si teda vyberiete mikrovlnku s objemom 15 litrov, jednorázovo v nej ohrejete jedlo pre jednu osobu.  Ak si ale vyberiete mikrovlnku, ktorej objem je 30- 40 litrov, môžete v nej ohriať jedlo pre viac osôb naraz. Jednoduchá matematika ktorá je pri výbere tiež rozhodujúca. Rozhodujúci je aj čas ohrevu. Práve tu si všímajte príkon mikrovlnky. Čím väčší príkon mikrovnka má, tým rýchlejšie sa jedlo v nej ohreje. Pamätajte ale na to že vysoký príkon znamená aj vysokú spotrebu energie.  Čo sa týka farby a dizajnu  je k dispozícií množstvo prevedení, modelov a farieb. Výber je skutočne široký a vy si môžete hravo vyberať.

Zdroje:

https://sk.wikipedia.org/wiki/Mikrovlnn%C3%A1_r%C3%BAra

https://www.nasdomov.sk/mikrovlnka/

https://www.nasdomov.sk/ako-vycistit-mikrovlnku/

Čítané: 3782 x