Rozšírené hľadanie
Utorok 19. Marec 2024 |
meniny má Jozef

Legendárne gitary a basgitary

Datum: 13.09.2019

Klasikou je fender standard Jazz Bass.  Táto Bass Gitara je legendárna, lebo je úplne jednoduchá, je použitá na veľkom množstve nahrávok a má mnoho Variant. 

Základom tejto elektrickej basgitary je aktívna elektronika, ktorá tvoria dva cievkové snímače a pasívna elektronika, ktorá tvoria tri potenciometre. Prvý potenciometer ovláda krkový snímač, prostredný potenciometer ovláda kobylkový snímač a potom tonovou clonou si môžete nastaviť výškové pásmo. 

Ďalšou klasikou je elektrická basgitara Precision. Je to asi najstaršia basgitara, ktorá sa od roku 1951 Precision doteraz vyrába. Je typická svojím singlecore snímačom. singlecore preto, že je jednocievkový, ale rozdelený na dva. Má to najjednoduchšie ovládanie, ktoré asi existuje. Jedno je na hlasitosť a druhé je na tonovú clonu. Precision je typická svojím hrubším krkom.

Ďalšou legendárnou basgitarou je Jazz Bass, ktorá má dva singlecore snímače pri čom každý má svoju hlasitosť a jednu tonovú clonu pre oba snímače, pre lepší výsledný signál.

Treťou je legendou je Ibanez song year  ktorá je osadená dvoma humbuckerma  a aktívnou elektronikou, ktorá je napájaná baterkou vzadu a má aktívnu egalizáciu troma ovládačmi na nastavenie zvuku – basy, stredy, výšky, ktoré umožňujú pracovať so zvukom už priamo na basgitare. Je to skutočná vychytávka aj keď tento systém je známy už niekoľko rokov.

V súčasnosti už existuje viac druhov basgitár.  Môžu sa líšiť tvarom tela osadením snímačov, alebo celkovým prevedením. Môžu kombinovať viacero typov dohromady.  Pre začiatočníkov je však vhodné vybrať si jeden zo základných typov hudobných nástrojov pre začiatočníkov podľa toho aký druh hudby chcete hrať. Môžete si basgitaru objednať cez internet, prípadne si zakúpiť v kamennom obchode.  Výhodou nákupu v kamennom obchode je, že si môžete priamo na mieste basgitaru vyskúšať, predavač vám ju  môže nastaviť , prípadne vychytať drobné nedostatky. Gitara by mala ladiť,  mala by mať nastavený pohodlný dohmat, mali by fungovať všetky snímače, prepínače snímačov a potenciometre. Elektrické gitary fungujú najlepšie v zapojení s gitarovým zosilňovačom.

Čítané: 3456 x