Rozšírené hľadanie
Utorok 19. Marec 2024 |
meniny má Jozef

Vyberte si to správne osvetlenie do vášho domova

Datum: 29.03.2020

Každú miestnosť vo vašom domove využívate na niečo iné a obývate ju v iný čas počas dňa. Tomu treba prispôsobiť aj osvetlenie. V kuchyni potrebujete inú intenzitu a farbu svetla, ako napríklad v spálni. Niekde sa hodí výrazné studené osvetlenie, inde zase teplé a tlmenejšie svetlo. 

Ak si neviete rady, aké osvetlenie je ideálne a ako si vybrať vhodnú žiarovku, poradíme vám.

Výber správnej žiarovky

Na to, aby ste vedeli, aké osvetlenie si vybrať, vám pomôžu parametre osvetlenia.

Najdôležitejším parametrom žiarovky je svetelný tok (lm). Podľa neho môžete vyberať žiarovku do jednotlivých miestností. Žiarovky s nižšou teplotou produkujú teplé biele svetlo, podobné ohňu. Žiarovky so strednou teplotou vytvárajú neutrálne biele svetlo a žiarovky s vyššou teplotou vytvárajú chladné biele, ktoré napodobňuje denné svetlo.

Veľa z nás si možno myslí, že svietivosť sa meria vo wattoch. To je však omyl, pretože watty merajú spotrebu energie. Jednotku svetelného toku určuje lúmen.

Keď hľadáte farbu svetla, všímajte si na krabičke so žiarovkou práve túto jednotku. Ale pozor. To sa týka len klasických wolfrámových žiaroviek, nie LED žiaroviek.

U LED žiaroviek je potrebné si všímať počet diód a farebnú teplotu. S vekom žiarovky klesá jej svetelný tok. U klasických je to až o 70 %. Ak hľadáte žiarovku s dlhou životnosťou, oplatí sa investovať do LED žiarovky, pretože jej svetelný tok klesá maximálne o 30 %. Výhoda LED žiaroviek je aj v tom, že sa neprehrievajú a tým šetria elektrickú energiu. Investícia do nich sa vám tak rýchlo vráti naspäť.

Ďalším dôležitým parametrom, podľa ktorého si vyberiete správnu žiarovku, je intenzita osvetlenia. Meranie intenzity osvetlenia je v luxmetroch a jednoducho sa dá vysvetliť tak, že intenzita osvetlenia je závislá na tom, akú veľkú plochu chcete osvetliť. Existuje tabuľka, vďaka ktorej môžete zistiť, aká intenzita je vhodná pre akú miestnosť:

●     Schodisko 30 Lux

●     Chodba 70 Lux

●     Toaleta, kúpeľňa 150 Lux

●     Obývačka, kuchyňa, izba 250 - 350 Lux

●     Žiarovka na čítanie, písanie 500 Lux

Výber žiarovky do jednotlivých miestností

Ako sme už spomínali, najvhodnejšie a najekonomickejšie sú LED svietidlá. V dnešnej dobe už majú priaznivú cenu a na trhu máte veľký výber rôznych značiek. Aké osvetlenie je však ideálne do jednotlivých miestností?

Osvetlenie do vašej spálne

Spálňu využívame prevažne na nočný spánok a vychutnávame si v nej pokojnú a uvoľnenú atmosféru. Prispôsobte tejto atmosfére aj svetlo a vyhýbajte sa ostrému bielemu svetlu. Práve intenzívne osvetlenie môže pôsobiť na vašu psychiku tak, že si vaše podvedomie zmýli večer s dňom a prestane sa Vám chcieť odpočívať či spať.

Ak si radi pred spaním čítate, alebo si potrebujete ešte niečo v posteli pracovne doriešiť, použite radšej žiarovky s neutrálnym tónom osvetlenia. Studené biele alebo modré svetlo je nevyhovujúce, pretože vytvára veľký kontrast s okolím a takéto osvetlenie môže zaťažovať vaše oči. Ideálna úroveň jasu do vašej spálne je 1 500 až 4 000 lúmenov.

Osvetlenie pre domácu kanceláriu

Pri osvetlení domácej kancelárie sa uistite, že svetlá maximalizujú vašu schopnosť byť produktívnym.

Vďaka chladnému bielemu svetlu v kancelárii, ktoré napodobňuje denné svetlo, sa zvýši vaša produktivita a sústredenosť.

Ak si chcete zaobstarať stolovú lampu, vyberte si takú, u ktorej môžete meniť intenzitu svetla a farebnú teplotu. Odporúčaná celková úroveň jasu do kancelárie je 3 000 až 6 000 lúmenov.

Osvetlenie do obývačky

Obývačka je miesto, kde sa stretávate so svojimi hosťami, odpočívate s rodinou alebo relaxujete pri televízii. Keďže obývačku využívate na rôzne činnosti, vyberte si kombináciu viacerých svetelných zdrojov. Môžete tak prispôsobiť osvetlenie akejkoľvek situácii.

Tak ako v spálni, aj v obývačke sa vyhnite žiarivkám s vyžarovaním modrého alebo studeného bieleho svetla. Ideálne sú nastaviteľné bodové žiarovky v stredne teplej farbe. Môžete ich nasmerovať napríklad na steny, aby osvetľovali umelecké diela alebo rodinné fotografie.

Zaobstarajte si tiež stojace svietidlo, ktoré môžete využiť na čítanie, alebo na nejakú prácu pri pozeraní televízie. Celková odporúčaná úroveň jasu v obývačke je 1 500 až 3 000 lúmenov.

Osvetlenie v jedálni

V jedálni si vychutnávame dobré jedlo a príjemné rozhovory s rodinou. Tomu je potrebné prispôsobiť aj správne osvetlenie. Nad jedálenským stolom by nemalo svietiť ostré silné svetlo, ale ani slabé, príliš teplé osvetlenie.

Vyberajte stmievateľné stropné alebo závesné svietidlá, ktoré vám umožnia jas svetla korigovať podľa toho, v akom čase sa pri stole stretnete. Odporúčaná celková úroveň jasu je 3 000 až 6 000 lúmenov.

LED osvetlenie pre použitie v kuchyni

Kuchyňa je svojim spôsobom pracovným miestom. Hlavne kuchynský pult by mal byť osvetlený čo najlepšie. Ideálne je použiť modré alebo chladné biele svetlo, ktoré vám pomôže pri príprave pokrmov.

Ak máte vo svojej kuchyni aj jedálenský stôl, vytvorte príjemnú atmosféru stmievateľným stropným svietidlom s teplejšou farebnou teplotou. Tým vyvážite modré svetlá nad kuchynským pultom. Ideálna celková úroveň jasu v kuchyni je 4 000 až 8 000 lúmenov.

Čítané: 3693 x