Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

História tlačiarní – od pergamenu po 3D tlač

Datum: 28.07.2020

Už v dávnych dobách pred naším letopočtom sa ľudstvo snažilo o uchovanie čo najširšieho spektra informácií na rozličných médiách, či už to bol papyrus, pergamen alebo oveľa neskôr aj vynález papiera.

Práve zaznamenávanie a následné šírenie týchto faktov, skúseností, ako aj vedomostí posúvalo technologický vývoj dopredu, až do obdobia, keď sa informácie začali uchovávať v digitálnej forme pomocou diskiet, neskôr aj diskov, USB kľúčov a CD či DVD nosičov. Avšak na to, aby mohol človek všetky tieto informácie v plnej miere využívať, ich potreboval dostať znova na papier. A tu niekde vznikla idea prvej tlačiarne.

Prvá bola ihličková tlačiareň

Tlačiareň, ako periférne výstupné zariadenie prenášajúce dáta z elektronickej podoby buď na papier alebo na iné pevné médium, bola zostrojená až v 19. storočí. Zásluhy za jej zostrojenie sa pripisujú rovnakému človeku, ktorý vynašiel aj počítač – Charlesovi Babbageovi.

Aj keď prvé pokusy o zostrojenie tlačiarne podnikli začiatkom 11. storočia už Číňania, za prvú legitímnu tlačiareň sa považuje model od spoločnosti Epson, ktorý predstavili pod názvom EP-01. Odtiaľto bol už len krôčik k sériovej výrobe, ktorú ako prvá v histórii tlačiarní začala práve spoločnosť Epson.

Štafetu držia atramentové tlačiarne

Ak by sme sa nazreli do minulosti atramentových tlačiarní, zastavili by sme sa niekde v 50. rokoch, keď spoločnosť IBM vyvinula prvú atramentovú tlačiareň. Aj keď toto neoficiálne prvenstvo sa pripisuje práve im, prvá sériovo vyrábaná atramentová tlačiareň bola vyvinutá spoločnosťou Hewlett-Packard v roku 1976.

V roku 1977 už spoločnosť Siemens len zdokonalila a vylepšila systém tlače, tzv. Drop-on-demand /DOD/. Práve tieto tlačiarne sa stali obľúbenými pre domáce využitie.

Od atramentu už len na skok k laserovým tlačiarňam

Od atramentovej tlačiarne bol už naozaj len malý krok k digitálnej tlači pomocou laserových tlačiarní. Prvú vysokorýchlostnú tlačiareň v roku 1976 predstavila firma IBM, ďalšie významné spoločnosti jej neostali nič dlžné.

Dnes už na trhu tlačiarní dominujú okrem atramentových či laserových tlačiarní aj LED tlačiarne. Ich princíp fungovania je podobný tým laserovým, len k tlači využívajú LED diódy. A okruh výdobytkov sveta tlače by mohli uzavrieť 3D tlačiarne. Sci-fi minulých rokov prenesená do reality v podobe trojrozmerných výtlačkov.

Nevieme, kam až ľudstvo svojou múdrosťou, vynaliezavosťou a inovatívnosťou dospeje. Je však nad slnko jasné, že tak ako bol v minulosti veľkým míľnikom práve vynález tlače, tak bude patriť budúcnosť technológiám, o ktorých sa nám zatiaľ ani nesníva.

 

Zdroj obrázka: pixabay.com

 

Čítané: 3246 x