Rozšírené hľadanie
Sobota 4. Máj 2024 |
meniny má Florián

Charakteristika a inštalácia dosky Arduino Uno

Datum: 24.08.2020

Štartovacia doska Arduino uno predstavuje v súčasnej dobe jeden z veľmi dobre pripravených jednočipových počítačov (mikrokontrolérov) pre domáce použitie (bastlenie). V základnej zostave (bez rozširujúcich dosiek) je určená k naprogramovaniu jednej funkcie, ktorou môže byť regulácia systémov domácnosti, prípadne sa veľmi dobre uplatní ako testovacia či výuková platforma.

K čomu slúžia prototypové dosky

Prototypové dosky predstavujú špeciálny predajný artikel, ktorý je určený k realizácii vlastných projektov v oblasti mikroelektroniky. Zadovážiť je možné celé spektrum rôznych typov od veľmi jednoduchých až po zložité, pripravených k zapojeniu či k vlastnému poskladaniu integrovaného obvodu. Základné prototypové dosky sú tvorené platformou s vytvorenými plošnými spojmi, ktoré je potreba podľa vlastného návrhu odleptať a následne osadiť súčiastkami, ktoré sa pripevňujú spájkovaním. Pripravené prototypové dosky sú spravidla určené najmä pre začiatočníkov a majú obmedzené uplatnenie, na druhú stranu je ich uvedenie do prevádzky pomerne jednoduché, pretože už obsahujú všetky potrebné komponenty vrátane mikročipu požadovaných charakteristík a plošných spojov správne prepájajúcich vstupné a výstupné konektory.

Charakteristika prototypovej dosky Arduino uno

Prototypová doska s označením Arduino uno vyrábaná spoločnosťou Arduino je základným kameňom celej produktovej línie, na ktorej je vystavaná celá ponuka. Dosku je možné rozšíriť prídavnými platformami. Samostatné zapojenie je plne funkčné a používa sa ako systémová súčasť overujúca určitý parameter. Doska obsahuje celkove až 134 komponent, ktoré dohromady tvoria programovateľný mikrokontrolér napojiteľný na svetelnú alebo zvukovú signalizáciu. Pre tento účel je doska osadená 14 digitálnymi kolíkmi pre vstupy a výstupy a 6 analógovými vstupmi s postupnou aproximáciou k prevodníku na digitálny signál. Doska komunikuje prostredníctvom GPIO, I2C, PWM, SPI alebo UART rozhraní.

Inštalácia a spustenie

Štartovacia doska nemá vlastný vizuálny výstup a programovanie je nutné realizovať prostredníctvom externého zariadenia – najčastejšie bežného počítača, ku ktorému sa pripojí prostredníctvom USB. Programovanie projektu je následne riešené pomocou špeciálneho programu so sprievodcom, ktorý umožňuje naviazať komunikáciu. K doske je vypracovaná podrobná príručka s detailným návodom, ako prostredníctvom inštalačného programu vytvoriť vlastný projekt (tzn. na aké zariadenia a z ktorých vstupov sa má doska napojiť a akým spôsobom dosiahnuť požadovanej činnosti).

Elektronické súčiastky a komponenty od TME

Prototypová doska Aruino uno je ideálnym nástrojom pre začínajúcich programátorov a domáce bastlenie. Zadovážiť si ju môžete z katalógu spoločnosti TME (Transfer Multisort Elektronik Sp. Z. o.o.) spoločne s ďalšími produktami z danej línie. V katalógu nájdete okrem programovateľných platforiem aj celú škálu iných súčiastok, nástrojov a zariadení pre domáce i profesionálne zostavovanie variabilných systémov inteligentných domácností.

Čítané: 3335 x