Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Ako postupovať pri výbere televízora

Datum: 02.12.2020

Televízor patrí medzi elektrické spotrebiče, ktoré nechýbajú skoro v žiadnej domácnosti. Vypĺňajú nám voľný čas pri sledovaní televíznych programov, dajú sa napojiť na herné konzoly alebo slúžiť na počúvanie rozhlasových staníc.

Vybrať si z veľkej ponuky televízorov vie byť tvrdým orieškom. Pozrime sa spoločne na to, čo by malo byť pre vás pri jeho výbere smerodajné.

Na aké účely vám bude televízor slúžiť

Ak hľadáte televízor, ktorý budete využívať len na sledovanie televíznych programov, stačiť vám bude model s nižším rozlíšením. Vo vašom prípade by boli peniaze investované do vysokého rozlíšenia ako vyhodené do koša. Zároveň neplatí pravidlo, že čím väčšia obrazovka, tým lepšie. V malých bytoch vám takéto televízory budú zavadzať a nevychutnáte si ani obraz, ani farby. Nie všetky televízory majú konektory na pripojenie k hracím konzolám, USB káblom či wifi. Ak ste vášnivým hráčom hier alebo chcete sledovať internetové televízie, overte si aj tieto parametre. Na záver si ujasnite akú sumu ste ochotní za televízor minúť.

Základné parametre televízorov

Uhlopriečka a rozlíšenie

Uhlopriečka televízorov sa udáva v palcoch. V menších bytoch alebo ako záložný televízor v kuchyni vám bude stačiť veľkosť okolo 30 ". V obchodoch sa však dajú zakúpiť televízory aj trikrát väčšie. Čím väčší televízor si kúpite, tým viac by ste mali prihliadať na rozlíšenie obrazovky. Veľké televízory s nízkym rozlíšením majú nekvalitný obraz, ktorý pripomína pospájané štvorčeky. Najnižšie rozlíšenie sa označuje ako HD Ready, nasledujte Full HD, 4K Ultra HD a najvyššie rozlíšenie je 8K. Pre väčšinu užívateľov je dostačujúce rozlíšenie Full HD. Vyššie sa oplatí pre ľudí, ktorí často hrajú na televízore hry alebo sledujú Blu – ray filmy.

Zobrazenie

Pre kvalitný obraz sú dôležité aj údaje ako frekvencia, jas a kontrast. Frekvencia udáva počet zobrazených snímok obrazovky počas jednej sekundy. Pre kvalitný obraz si kúpte televízor s frekvenciou okolo 100 Hz. Kontrast vás bude zaujímať počas denného svetla. Nižší kontrast pri slnečnom žiarení znamená značne zníženú kvalitu obrazu a živosti farieb. Jas televízora podobne ako kontrast zvyšuje kvalitu obrazu počas denného svetla. Je udávaný v kandelách, hodnota 500 kandel je pre bežného spotrebiteľa dostačujúca.

Ostatné funkcie a spotreba

Televízory vo vyšších cenových hladinách sú označované ako SMART. Umožňujú využívanie rôznych aplikácií ako v mobilnom telefóne. Vďaka funkcii SMART môžete cez televízor sledovať videá na YouTube alebo sa pripojiť k sociálnym sieťam. Niektoré televízory sa dajú prepojiť s mobilným telefónom bez nutnosti využitia káblov. Posledné roky sú hitom internetové televízie ako Netflix alebo Stream. SMART televízory nemajú problém ani s ich sledovaním. Televízory s väčšou obrazovkou a množstvom funkcií môžu mať vysokú spotrebu energie. Preto si pri kúpe všímajte energetický štítok. Najlepšou voľbou sú televízory s energetickou triedou A++.

 

 

Čítané: 2911 x