Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Skvelý domáci pomocník. Robotický vysávač si zamilujete

Datum: 02.12.2020

Robotické vysávače zažívajú v poslednej dobe svoj boom. My musíme s týmto trendom súhlasiť. Ak si zakúpite robotický vysávač, budete nadšení. Pozerať sa na prístroj čistiaci podlahy celého domu bez pomoci je naozaj upokojujúci pocit.

Vysávač však vyberajte pozorne, aby ste neboli sklamaní z jeho výkonu, výdrže alebo schopnosti pokračovať s čistením po prestávke v nabíjacej stanici.

Využijete robotický vysávač?

Kvalitný robotický vysávač stojí nemalé peniaze, a preto mnoho spotrebiteľov s jeho kúpou váha. Následne sú však nadšení, pretože im ušetrí čas a vie vyčistiť podlahy naozaj dôsledne. To všetko za predpokladu, že si priplatíte za model vyššej triedy. Lacnejšie robotické vysávače, ktoré často vidíte v zľavách v supermarketoch, nemajú funkcie ako navigácia alebo systematické čistenie. Ak si vyberiete vhodný model, dokážete bez úsilia udržiavať aj veľké podlahové plochy v čistom stave takmer neustále. Takýto model viete naprogramovať na určitý čas čistenia, takže sa vrátite domov z práce a nemusíte sa zaoberať znečistenou podlahou. Oplatí sa robotický vysávač? Pre veľké domy a domácnosti s malými deťmi či zvieracími maznáčikmi jednoznačne áno.

Ako si vybrať robotický vysávač

Podľa investovanej sumy si viete vybrať robotický vysávač, ktorý má naozaj rozmanité funkcie. Za menej peňazí získate len základný model, ktorý je skôr hračkou pre malé deti. Výhodou robotického vysávača je, že vie systematicky čistiť veľké plochy podláh. Uvedomte si však, že nikdy nenahradí manuálne čistenie. Raz za čas budete musieť podlahy umyť aj ručne. Tento interval môže byť aj vyše mesiaca. Základným parametrom pre výber vysávača je typ podlahy – iný sa hodí na koberce a iný na tvrdé podlahy. Niektoré majú aj funkciu mopovania, ktorá je pri veľmi znečistených podlahách prínosom. Ak máte väčší byt, kúpte si vysávač, ktorý sa dá naprogramovať na viacero plôch. Inak by ste museli po každom vysávaní nastaviť nový program resp. novú plochu na čistenie.

Typy podláh a orientácia vysávača

Robotické vysávače sú primárne určené na čistenie tvrdých podláh. S kobercami s vyšším vlasom si až tak dobre neporadia. Ak máte byt členený vysokými prahmi, vyberte si vysávač, ktorý ich vie prekonať. Nemusíte sa báť, že by vysávač padol zo schodov. Má zabudované senzory, vďaka ktorým sa pohybuje v priestore a vie vyhodnotiť aj riziko pádu. Niektoré modely môžete nastaviť presne podľa svojich kritérií t.j. vysávaču určíte vymedzený priestor pomocou mobilnej aplikácie. Staršie modely sa dajú týmto spôsobom ovládať vďaka magnetickým pásom, ktoré nalepíte na podlahu. Robotické vysávače sa nabíjajú sami prostredníctvom nabíjacej stanici. Prístup k nej musí mať vysávač zo všetkých miestností. Po nabití bude pokračovať v čistení.

Filtračný systém a doplnkové funkcie

Pri výbere berte ohľad na spôsob filtrácie. Väčšina vysávačov má zabudovaný HEPA filter vhodný aj pre alergikov. Lacnejšie modely môžu mať iný filter, ktorý však nenahradí kvalitou HEPA. Filter je vhodné zhruba po polroku vymeniť. Robotické vysávače mávajú rôzne čistiace kefy, ktorých výber by ste taktiež nemali podceniť. Pomocou kefiek vie vysávač vyčistiť z podlahy aj jemné vlasy alebo zvieracie chlpy. Kefy umiestnené na bokoch vysávača zväčšujú jeho záber. Lacnejšie modely sa po vybití vypnú. Je preto lepšie investovať do stroja, ktorý sa nabíja sám a následne v práci pokračuje. Pre naozaj dôkladné čistenie si kúpte model s detekciou nečistôt. Vďaka tomu sa vám nestane, že by vysávač špinu prehliadol. Ak si kúpite robotický vysávač len s diaľkovým ovládaním, nebudete ho môcť spustiť, keď nie ste doma. Preto odporúčame kúpu modelu s ovládaním pomocou mobilnej aplikácie. Robotické vysávače najvyššej triedy majú i ďalšie doplnkové funkcie (mopovanie, samočistenie). Tieto funkcie robia z vysávačov top pomocníkov na upratovanie domácností. Za všetky si však budete musieť priplatiť a zvážiť ich nevyhnutnosť.

 

 

Čítané: 2207 x