Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Svieťte efektívne. Vyberte si vhodnú stolnú lampu

Datum: 02.12.2020

Okrem centrálneho stropného osvetlenia sa v každej domácnosti nájdu viaceré doplnkové zdroje svietenia. Veľmi populárne sú rôzne druhy LED pásov, bodových svetiel, stojanových lámp a taktiež stolných lampičiek.

Stolné lampy vám dobre poslúžia nielen na nočnom stolčeku pri čítaní kníh, ale aj na pracovnom stole alebo ako doplnkové svetlo v detskej izbe.

Základné parametre pre výber stolnej lampy

V minulosti ste sa mohli stretnúť len s pevnými stolnými lampami. Vyrábajú sa aj dnes hlavne v retro dizajne. Vyzerajú síce dobre, ale manipulácia s nimi je značne obmedzená. Pevné stolné lampy sú vhodné skôr ako doplnok na písací alebo nočný stôl, kde nepotrebujete nastavovať uhol svietenia. Oveľa variabilnejšie sú stolné lampy, ktoré majú v tele zabudovanú možnosť otáčania pomocou kĺbu, niekedy označovaného ako husací krk. Takéto lampy môžete nasmerovať do rôznych strán podľa vašej potreby. Zídu sa vám pri čítaní kníh, dokumentov alebo na dotvorenie atmosféry v miestnosti. Zamerajte sa na také stolné lampy, ktoré majú nepriehľadný kryt. Ten eliminuje rozptyl svetla neželaným smerom. Ak nepotrebujete vysokú intenzitu osvetlenia, môžete využívať menšie USB lampy alebo LED pásy. V pracovni alebo spálni uprednostnite studené svetlo. V obývačke alebo detskej izbe môžete využiť i teplú bielu alebo mliečnu žiarovku.

Stolná lampa do každej miestnosti

Lampa na pracovný stôl

Na pracovný stôl môžete vybrať lampu pevnú alebo aj s možnosťou otáčania. Pevná lampa sa hodí pre ľudí, ktorí často pracujú s počítačom. Ak za stolom píšete alebo čítate, poobzerajte sa po otočnej lampe. Pri voľbe žiarovky dbajte na dostatočnú intenzitu a preferujte studené svetlo. Studené svetlo s minimálne 3000 kelvinmi podporí vašu bdelosť. Snažte sa svetlo nastaviť tak, aby vám jeho jas pokrýval celú pracovnú plochu a dopadal na všetky miesta rovnomerne. Hodiť by sa vám mohla aj funkcia tlmenia svetla, ktorú oceníte pri pocite unavených očí.

Lampa do detskej izby

V detských izbách by nemali chýbať stolné lampy s rozprávkovými bytosťami, ktoré deťom spríjemnia prostredie. Veľkým hitom sú lampy, ktoré slúžia aj ako nočný projektor hviezdnej oblohy. Ak má stolná lampa do detskej izby plniť len dekoratívnu funkciu, postačí vám pevná. V opačnom prípade by sa mala dať nastaviť tak, aby netienila dieťaťu pracovnú plochu. Znamená to, že lampu pre praváka umiestnite na ľavú stranu a opačne. Detské stolné lampy sa musia dať ľahko ovládať a byť bezpečné. Povrch lampy by mal byť vyrobený z materiálov, ktoré sa neprehrievajú. Celkom iste nekupujte do lampy klasickú žiarovku, ale LED. LED žiarovka nepremieňa energiu na teplo, takže nehrozí možnosť popálenia.

Lampa do spálne

Stolné lampy do spálne si väčšina ľudí kupuje kvôli možnosti čítania kníh vo večerných a nočných hodinách. Preto by takáto lampa mala mať možnosti regulácie svetla a ohybný kĺb. Svetlo by sa malo dať nastaviť presne na knihu. Okrem stolnej lampy sa dá v spálni skvele využiť nočná lampa, ktorú môžete pripevniť na čelo postele alebo na policu. Ak v posteli nečítate, postačí vám aj nižšia lampa s tlmenejším svetlom alebo LED pásy nad posteľou.

 

 

Čítané: 2235 x