Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Neviete dostatočne vykúriť interiér? Kúpte si doplnkové ohrievacie teleso

Datum: 02.12.2020

Hlavne staršie domy majú problémy s vykurovaním priestoru. Ak sa k starým, nezatepleným múrom pridajú popukané okná poznajúce svoje lepšie časy, budete vo vnútri iste mrznúť.

Podobne sú na tom aj staršie panelové domy alebo sezónne obývané chalupy. Práve do takýchto objektov sú určené rôzne ohrievače, žiariče, elektrické krby či sálavé panely.

Ako si vybrať ohrievač

Ohrievače môžu slúžiť nielen na vyhrievanie interiéru, ale aj terasy alebo balkóna v panelovom byte. Ohrievače si veľa spotrebiteľov vyberá podľa vzhľadu. A to je chyba. Dizajn je síce dôležitý, ale nedávajte mu prednosť na úkor kvality alebo spotreby. Ohrievače sa vyrábajú v rôznych veľkostiach a s rôznym výkonom. Práve výkon a rýchlosť ohrievania by vás mali zaujímať viac ako vzhľad. Dôležitá je taktiež možnosť regulácie vykurovania, ktorú oceníte vo večerných a nočných hodinách. Zároveň si preverte hlučnosť ohrievača. Pre bezpečnosť voľte prístroje s poistkou proti prehriatiu. Niektoré ohrievače spotrebujú veľké množstvo elektrickej energie. Ušetrené peniaze pri kúpe lacného prístroja by vás následne mohli stáť veľké peniaze na energiách.

Aké druhy ohrievačov a žiaričov poznáme

Medzi najčastejšie využívané ohrievacie telesá pre domácnosť patria olejové radiátory, elektrické krby, sálavé panely a teplovzdušné konvektory.

Olejové radiátory

Olejové ohrievače sa hodia do menších priestorov, kde nahradia klasický radiátor. Ich výhodu je, že ich môžete pomocou koliesok premiestňovať. Vo vnútri radiátora sa nachádza olej, ktorý zostane po vypnutí horúci dlhý čas. Poteší vás taktiež ich tichý chod. Bohužiaľ nie sú olejové radiátory určené na permanentné vykurovanie, pretože spotrebujú veľké množstvo elektrickej energie.

Teplovzdušné konvektory

Teplovzdušné konvertory sú na tom v oblasti spotreby energie o niečo lepšie ako olejové radiátory. Tieto prístroje využívajú na ohriatie vzduch, ktorý nasajú z vonku, vo vykurovacom telese ho zohrejú a následne vypustia do miestnosti. Konvektory nie sú drahé, ale väčšie priestory vykurujú dlhý čas. Navyše sú hlučné a vírený prach môže robiť problémy alergikom. Ich výhodou okrem priaznivej ceny je aj estetický plochý tvar či možnosť zavesenie konvektoru na stenu.

Sálavé panely

Ak hľadáte prístroj, ktorý vám rýchlo a bez vysokých nákladov vykúri väčší i menší priestor, vsaďte na sálavé panely. Ich obstarávacia cena je síce vyššia, ale je vykompenzovaná vyššie uvedenými vlastnosťami. Spomedzi sálavých panelov by sme vám odporučili infračervené žiariče, ktoré môžete umiestniť na stenu alebo i na strop. Nezaberú veľa miesta a neznižujú kvalitu vzduchu. Veľmi rýchlo sa rozohrejú, majú veľmi tichý chod a výborné schopnosti akumulácie tepla.

Elektrické krby

Elektrické krby vyzerajú skoro ako krby klasické. Plnia vysoko estetickú funkciu, ich imitácia horiaceho plameňa dodá izbe útulnosť. Priestor, v ktorom sú umiestnené ohrievajú šírením tepla, a preto vyhrejú aj väčšie miestnosti. Musíte sa však pripraviť na vyššiu cenu, hlučnosť a pri modeloch nižšej triedy na enormné vírenie prachu.

 

 

Čítané: 1904 x