Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Vyznáte sa v nových energetických štítkoch spotrebičov?

Datum: 03.03.2021

Ak plánujete v najbližšom čase nakúpiť nové spotrebiče do vašej domácnosti a zaujíma vás ich spotreba vody či elektriny, mali by ste venovať svoju pozornosť plánovanej zmene energetických štítkov.

Vyznáte sa v nových energetických štítkoch spotrebičov

Spotrebiče do domácnosti sa v poslednom čase vyvíjajú natoľko rýchlo, že v niektorých kategóriách už nájdete len výrobky patriace do energetickej triedy A, A+, A++, A+++. Systém pridávania plusiek preto začal byť neprehľadný, pre zákazníkov ťažko uchopiteľný a do budúcnosti neudržateľný.

Čo sa zmení?

Európska komisia schválila nový systém energetických tried. Stále bude platiť škála od písmena A po písmeno G, nanovo budú definované hodnoty týchto tried. Pre príklad: súčasná kategória A+++ bude pre niektoré spotrebiče opäť zodpovedať kategórii C. Najvyššia kategória A bude po nejaký čas prázdna, no vďaka technologickému vývoju do nej postupne začnú spadať nové produkty.

Týka sa to všetkých spotrebičov?

Je dôležité vedieť, že zmena bude prebiehať postupne. V prvej vlne budú upravené štítky na týchto produktoch:

  • Umývačky riadu
  • Pračky
  • Chladničky a vinotéky
  • Svietidlá
  • Elektronické displeje (televízie a monitory)

Pri týchto produktoch by ste mali od marca 2021 nájsť len nové energetické štítky. Pri ostatných spotrebičoch zmena nastane v decembri 2021.

TIP: Ak hľadáte kvalitný televízor s rozumnou spotrebou a luxusným obrazom, pozrite si ponuku smart televízorov značky Hisense.

Ako nakupovať?

Odporúčame sa dobre zorientovať v hodnotách, ktoré energetické štítky uvádzajú. Tie sa samozrejme líšia spotrebič od spotrebiča. Kým štítky chladničiek uvádzajú okrem ročnej spotreby energie v kWh aj objem mraziacej a chladiacej časti, pri televízoroch a monitoroch nájdete napríklad rozmer a rozlíšenie obrazovky.

Databáza EPREL

Nové energetické štítky tiež prinášajú jednu novinku. Nájdete na nich QR kód, po ktorého naskenovaní sa dostanete na profil produktu v databáze EPREL. V nej musia byť nanovo zaregistrované všetky spotrebiče spolu so všetkými technickými detailmi. Databáza vám umožní jednoduchšie porovnávať produkty medzi sebou a vybrať si ten, ktorý bude najlepšie zodpovedať vašim požiadavkám.

TIP: Pozrite si jednotlivé druhy nových energetických štítkov aj s vysvetlením symbolov, ktoré sú na nich uvedené.

Zdroj: ec.europa.eu

Zdroj: sk.hisense.com

Čítané: 3946 x