Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Poradíme vám, ako nainštalovať LED pásy

Datum: 23.03.2021

Pri hľadaní svetelných inšpirácií nájdete na internete veľa fotografií, na ktorých hrajú hlavnú úlohu LED pásy. Tieto na prvý pohľad nenápadné pásiky vedia spraviť v každej miestnosti obrovskú parádu.

Poradíme vám, ako nainštalovať LED pásy

. Dokážu zmeniť priestor po vizuálnej stránke a vytvoriť atmosféru plnú pohody. Ich inštalácia nie je zložitá pri dodržaní postupu a bezpečnostných pravidiel.

Inštalácia LED pásov

S LED pásmi sa veľmi dobre manipuluje vďaka ich ohybnosti. Nalepiť ich môžete naozaj kamkoľvek, dokonca aj do kúpeľne. Do vlhkého prostredia však musíte zvoliť pásiky s vyššou triedou krytia. Pásiky sa dajú strihať klasickými nožnicami. Miesta určené na prestrihnutie sú na pásoch vyznačené medenými plôškami. Minimálna dĺžka úseku je okolo 3 cm. Znamená to, že pásik si viete dokonale prispôsobiť podľa vašich požiadaviek. Na zadnej časti pásika je umiestnená obojstranná lepiaca páska. LED pásy môžete lepiť priamo na povrch alebo ich umiestniť do LED lišty. Pásiky v LED lištách vám dlhšie vydržia a vyzerajú efektne. Lišty sú vhodné na miesta, ktoré vyžadujú dlhodobé LED podsvietenie. LED pás je potrebné napojiť na zdroj napätia. Vodiče sa pripájajú na spájkovacie plôšky, ktoré odizolujte páskou alebo silikónom. Jednoduchším variantom je spojenie dielov pásika s CLICK konektormi. Napájací zdroj vyberajte podľa výkonu LED pásov. Napríklad pre LED pás s výkonom 12 W o dĺžke 10 m budete potrebovať transformátor so silou minimálne 120 W.

Prečo sú LED lišty dôležité

Ako ste sa už dozvedeli, LED pásiky môžete mať nalepené voľne na povrch alebo ich nalepte na podkladový profil. Tento detail je dôležitý z viacerých dôvodov. Vysvetlíme si podrobnejšie, prečo sú LED lišty potrebné. Niektoré LED pásiky majú vo svojej konštrukcii vsadené diódy s vyšším výkonom. Tieto diódy môžu vyžarovať teplo, ktoré je potrebné chladiť. Nahromadené teplo z diódy znižuje životnosť pásov, znehodnocuje svietivosť a zároveň môže dôjsť k ich poškodeniu. Inštalácia líšt je dôležitá taktiež po estetickej stránke. LED pásy nalepené na hliníkový profil vyzerajú moderne. Lišty pod LED pásiky sa vyrábajú predovšetkým z hliníka. Tento materiál dokáže najlepšie odvádzať teplo. Svoju úlohu spĺňa aj v miestnostiach, v ktorých budete mať pásiky zapnuté niekoľko hodín denne. Zakúpiť sa dajú nielen hliníkové LED profily, ale aj keramické, plastové či drevené. Niektoré z nich sú síce lacnejšie, ale nedokážu plniť chladiacu funkciu tak ako hliník. Kvalitné hliníkové lišty, ovládače, samotné LED pásiky, žiarovky či napájacie zdroje zakúpite pod jednou strechou na stránkach internetového obchodu ledprodukt. Kliknite na stránky e-shopu ledprodukt.sk a prineste nové svetlo do svojho domova.

 

 

 

Čítané: 4595 x