Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Sú vaše hodinky v súlade s prírodou? Ako sa známe značky stavajú k udržateľnosti?

Datum: 23.08.2022

Zelené hospodárstvo a udržateľnosť sú téma, ktorá čoraz viac rezonuje v našej spoločnosti. Ich základnou myšlienkou je znižovanie nepriaznivého dopadu na planétu, a to vďaka efektívnemu využívaniu zdrojov, obnoviteľných energií a iných prostriedkov.

hodinky v súlade s prírodou

Do akej miery sa k zodpovednému ekologickému prístupu zapájajú známe hodinárske značky? Sú aj vaše náramkové hodinky “zelené”?

Kvalitné mechanické hodinky

Kvalitné mechanické náramkové hodinky by sa všeobecne dali považovať za udržateľný produkt. Hodinárstvo a dlhoročné značky s tradíciou, napríklad hodinky značky Seiko, Casio či Timex, sa zameriavajú na špičkovú kvalitu svojich výrobkov, ktorá je determinantom dlhej životnosti - hodinky s dlhým životným cyklom sa tak dedia z generácie na generáciu. Aj toto je jeden zo spôsobov, ako hodinársky priemysel prispieva k zelenej ekonomike.

Hodinky a iniciatíva pri ochrane oceánov

Ďalším spôsobom, smerujúcim k väčšej ekologickej zodpovednosti voči planéte, je šírenie tohto posolstva. Iniciatíva viacerých spoločností, vyrábajúcich najlepšie dámske a pánske hodinky, spočíva v sponzorovaní organizácií zameraných na výskum a ochranu oceánov či v spolupráci so známymi osobnosťami, a to za účelom zvýšenie pozornosti v tejto citlivej téme - napr. spolupráca značky hodiniek Oris s expedičným plavcom Ernstom Bromeisom. Na trhu nájdeme tiež limitované edície tejto značky automatických hodiniek, ktorých dizajn odkazuje na oceán - vodotesné modely v modrých tónoch, ktorých časti boli vyrobené z odpadu pochádzajúceho z morí a oceánov.

Hodinky z recyklovaných materiálov

Kúpili by ste si hodinky z recyklovaného materiálu? Niektoré značky sa snažia do svojich kolekcií dostať aj modely, ktoré boli vyrobené z recyklovaných materiálov - vo väčšine prípadov hovoríme o remienku. Na ich výrobu sa používajú, už spomínané, odpady z oceánov (hlavne PET fľaše), celulóza z recyklovaného papiera či kožených vlákien, spracovaný jablčný odpad a iné. Za zmienku stoja aj hodinky Citizen so systémom pohonu Eco-Drive, ktorý získava energiu z prírodného zdroja - svetla.

Extravagantné hodinky s ekologickým posolstvom

Spoločnosť H. Moser & Cie. rozhodne vie, ako zaujať. V roku 2019 predstavili extravagantné hodinky Moser Nature Watch. Na oceľovom puzdre s priemerom 42 mm by nebolo nič zvláštne, čo však upútalo pozornosť, bol remienok pokrytý zelenými rastlinami - mach, tráva, sukulent, žerucha a podobne, pestované v záhradách sídla spoločnosti vo Švajčiarsku (v meste Schaffhausen). Provokatívny a jedinečný módny doplnok však nebol na predaj.

Tieto hodinky sa stali symbolom hodinárskeho priemyslu, ktorý sa čoraz viac snaží orientovať na ekologickú a udržateľnú výrobu. Čaká ho však ešte dlhá cesta a plno úsilia.

 

 

 

Zdroj foto: K. Yas / Shutterstock.com

Zdroj foto: Yana Morozova / Shutterstock.com

Čítané: 3019 x