Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Chcete byť slávni? Stačí poriadny škandál

Datum: 22.02.2019

Ako sa z bežného človeka stane osoba, ktorú v priebehu niekoľkých dní spozná celý národ, nezriedka aj celý svet? Nezabudnuteľné príbehy ľudí, ktorí sa z hodiny na hodinu stali najskloňovanejšími menami v krajine, prináša už tretia séria dokumentárneho seriálu Preslávil ma škandál. Ak je ešte niečo, čo neviete napríklad o Kim Kardashian, sledujte tento týždeň stanicu CBS Reality.

Hovoria vám niečo mená ako Tonya Harding či Lorena Bobbit? Tá prvá sa stala známou v dôsledku toho, že zorganizovala útok kovovou tyčou na svoju súperku, krasokorčuliarku Nancy Kerrigan, tá druhá tým, že svojmu násilníckemu manželovi odrezala penis. Ľudská prirodzenosť je zaujímať sa o životy druhých, a čím šokujúcejší obsah správy majú, tým viac konzumentov si nájdu. Bulvárne médiá sa podobnými príbehmi aktívne zaoberajú. Správy typu senzačné kriminálne činy, astrológia, klebety o prominentoch, televíznych a hudobných hviezdach plnia denne stránky bulvárnych novín a internetových portálov a dosahujú miliónovú čítanosť.

Tretia séria seriálu Preslávil ma škandál predstaví niekoľko z najznámejších škandálov, ktoré otriasli médiami aj svetom. Podobne ako v seriáli „Preslávila ma vražda“, sa diváci zoznámia s výpoveďami samotných obetí, ich rodinných príslušníkov, porotcov a zamestnancov inštitúcií, ktoré sa venujú riešeniu vzniknutých problémov.

Kim Kardashian a jej prednosti

Kým politici a verejne činné osoby si urputne bránia svoje právo na súkromie, „hviezdy“ a hviezdičky šoubiznisu vedia naopak ľudskú zvedavosť dokonale využiť vo svoj prospech. Tak sa na výslnie záujmu dostala americká celebrita Kim Kardashian, ktorá je stelesnením cesty k svetoznámosti cez poriadny škandál. Dnes je známa ako kráľovná sociálnych médií, fenomén popkultúry, hviezda reality šou a už aj podnikateľka a herečka. S využitím svojich „predností“ sa jej podarilo vybudovať si multimiliónové impérium. Do povedomia verejnosti sa dostala ako kamarátka a štylistka ďalšej prominentky Paris Hilton. Notoricky známou sa však stala až v roku 2007 vďaka videozáznamu intímnych chvíľok s bývalým priateľom, spevákom Rayom J, ktorý „unikol“ na internet. Nasledovala reality šou, točiaca sa okolo samotnej Kim a jej po svetle reflektorov nemenej bažiacej rodiny, s názvom Keeping Up With The Kardashians. V podstate všetko, čo sa Kim udeje, má mediálny potenciál, od fotografie jej nahého pozadia, ktorá v roku 2014 „rozbila internet“, až po ozbrojenú lúpež, ktorej obeťou sa stala v roku 2016 v Paríži. Kim sa skrátka dokáže predať, o čom svedčí jej aktuálnych 127 miliónov fanúšikov na sociálnej sieti Instagram. Príbeh Kim Kardashian predstaví prvá časť seriálu Preslávil ma škandál v sobotu 23. februára o 23:30 hod. na CBS Reality.

Úbohý bohatý tínedžer

Aj vyrastať v bohatstve sa môže na človeku negatívne podpísať, dokonca až tak, že nedokáže rozoznať dobro a zlo. Tak to aspoň tvrdili psychológovia počas súdneho procesu s Ethanom Couchom. V roku 2013 tento mládežník z bohatej rodiny v Texase počas jazdy pod vplyvom alkoholu a drog spôsobil dopravnú nehodu, v dôsledku ktorej zomreli štyria ľudia a ďalších deväť bolo zranených. Podľa prokurátora si mal Ethan odsedieť 20 rokov. Jeho advokáti však postavili obhajobu na tvrdení, že mladík si nie je vedomý dôsledkov svojich činov, pretože ho rodičia vychovávali v presvedčení, že za peniaze je možné si kúpiť privilégiá. Bol odsúdený iba podmienečne a musel absolvovať odvykaciu kúru. Prípad, ktorý sa anglicky hovoriacimi médiami prehnal pod názvom „Affluenza Teen“, vyvolal pobúrenie verejnosti. Ethan neprejavil žiadnu ľútosť a spolu s matkou utiekol do Mexika, aby sa vyhol uväzneniu. Nakoniec strávil vo väzení iba 720 dní. S príbehom Ethana Coucha sa môžete zoznámiť v sobotu 23. februára o 00:20 hod.

Žiarlivá astronautka

Ak ste doteraz žili v presvedčení, že do vesmíru sa po prísnej selekcii dostanú len tí najlepší, príbeh Lisy Nowak vás možno vyvedie z omylu. Bývalá americká astronautka strávila v roku 2006 na palube raketoplánu Discovery 13 dní vo vesmíre ako špecialistka na robotiku v rámci kozmického programu Space Shuttle. Stala sa priam národnou hrdinkou. V roku 2007 však naložila svoje auto zásobami, zbalila si niekoľko zbraní a vybrala sa z Houstonu do 1 400 km vzdialeného Orlanda s cieľom uniesť novú priateľku svojho bývalého milenca. Dokonca si obliekla vysokoabsorpčné plienkové nohavičky pre astronautov, aby sa počas cesty nemusela zastavovať. Únos sa jej nakoniec nepodaril. Keď na verejnosť prenikli podrobnosti a videozáznamy z útoku, americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) musel zrevidovať hodnotenie duševného zdravia v rámci výberu uchádzačov o vesmírne misie. Sledujte na CBS Reality 20. februára o 21:00 hod.

Unesená dedička bankovou zlodejkou

Ak vás unesú teroristi, môžete sa vyhovoriť na vymývanie mozgu a vykradnúť banku. Presne to sa stalo Patty Hearst, vnučke mediálneho magnáta Williama Randolpha Hearsta. V roku 1974 ju uniesla ľavicová americká teroristická organizácia SLA (Symbionese Liberation Army). Ako výkupné za prepustenie 19-ročnej Patty skupina žiadala rozdať jedlo v hodnote 70 dolárov každému občanovi Kalifornie v núdzi, čo by stálo približne 400 miliónov dolárov. Dva mesiace po únose Patty prostredníctvom audiozáznamu oznámila, že sa pripojila k teroristom a prijala meno Tania (podľa latinskoamerickej revolucionárky, ktorá bojovala po boku Che Guevaru). Neskôr sa objavila so zbraňou v ruke na videozázname zo sanfranciskej banky, ktorú radikáli prepadli a vylúpili. Už vôbec nepôsobila ako obeť. Keď ju po 19 mesiacoch zadržali, bola obvinená z viacerých vážnych zločinov. V roku 1976 ju v ostro sledovanom procese odsúdili za ozbrojenú bankovú lúpež na 7 rokov väzenia. Odsedela si však len 22 mesiacov a zvyšok trestu jej odpustil prezident Jimmy Carter, oficiálnu milosť jej udelil aj prezident Bill Clinton. Ako to vlastne bolo s Patty Hearst sa dozviete vo štvrtok 21. februára o 21:00 hod. na CBS Reality.

Čítané: 862 x